×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

V Trnave sa konalo zastupiteľstvo krajských poslancov. Schválili viaceré cezhraničné projekty či výstavbu cyklotrás


Foto: V Trnave sa konalo zastupiteľstvo krajských poslancov. Schválili viaceré cezhraničné projekty či výstavbu cyklotrás Foto: Trnavský samosprávny kraj

Krajskí poslanci sa stretli na 14. riadnom zasadnutí Zastupiteľstva TTSK prvýkrát po letných prázdninách. Schválili zmenu rozpočtu, spolufinancovanie viacerých cezhraničných projektov. Okrem toho vzali na vedomie zámer vybudovania významných úsekov cyklotrás v celkovej dĺžke 19 kilometrov.

„Prerokovali sme dva projektové zámery v oblasti cyklistickej infraštruktúry, ktoré predložíme na Radu partnerstva. Konkrétne ide o úsek cyklotrasy medzi Klčovanmi a Smolenicami, a tiež o výstavbu úseku Vážskej cyklomagistrály medzi mostom v Siladiciach a Šulekovom, čo dokopy tvorí 19 kilometrov cyklotrás,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Súčasťou rokovania Zastupiteľstva TTSK bolo schválenie spolufinancovania viacerých cezhraničných projektov do roka 2027. Ide napríklad o aktivity Domova sociálnych služieb v Seredi, ktorý v rámci programu Interreg Slovensko – Česko spolu so zariadením Srdce v domě v obci Kletnice pre klientov vytvorí oddychovú zónu za účelom využívania gardenterapie ako nástroja na rozvoj jemnej a hrubej motoriky.


Okrem toho bude Trnavská župa v rámci totožnej spolupráce spolufinancovať aj projekt Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci, v rámci ktorého investuje financie do zlepšenia podmienok pre návštevníkov so zrakovým a sluchovým postihnutím. Z rovnakého programu bude spolufinancovaný projekt v Záhorskej knižnici v Senici, ktorá pripravila besedy s autormi z Česka a zo Slovenska, ale aj webovú stránku venovanú autorom z regiónu Senica a Hodonín.

Poslanci vzali na vedomie aj informáciu o zámere predložiť do Rady partnerstva dva projektové zámery v oblasti cyklistickej infraštruktúry. Konkrétne ide o úsek cyklotrasy medzi Klčovanmi a Smolenicami v dĺžke 11,61 kilometra, a o výstavby úseku Vážskej cyklomagistrály medzi mostom v Siladiciach a Šulekovom v dĺžke 7,4 kilometra.

Cieľom kraja je vytvoriť vhodné podmienky pre bezpečný pohyb cyklistov a prispieť k existujúcej sieti cyklotrás s rekreačnou funkciou, ako aj podpore alternatívnej možnosti prepravy k motorovej doprave.

Prečítajte si viac: