×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Česko plánuje obmedziť krátkodobé prenájmy cez Airbnb. Príde podobné opatrenie aj na Slovensko?


Foto: Česko plánuje obmedziť krátkodobé prenájmy cez Airbnb. Príde podobné opatrenie aj na Slovensko? Foto: Airbnb

Česká vláda sa chystá zaviesť nové opatrenia na obmedzenie krátkodobých prenájmov, akými sú aj prenájmy cez platformu Airbnb. Reaguje tak na problémy spôsobené nadmerným turizmom. Navrhovaná legislatíva umožní mestám, ako je Praha, obmedziť počet dní, počas ktorých môžu byť nehnuteľnosti prenajímané turistom, a zaviesť prísnejšie pravidlá, vrátane daňových povinností. Informuje o tom portál Euronews.

Obyvatelia turisticky vyhľadávaných miest trpia vysokými nájmami a nedostatkom dostupného bývania kvôli krátkodobým prenájmom. Po vzore miest ako Londýn, Dublin, Amsterdam či Paríž sa preto ďalšia európska metropola rozhodla obmedziť prenájmy typu Airbnb. Cieľom týchto opatrení je znížiť ceny nehnuteľností a rovnako znížiť aj hlukové znečistenie, ktoré trápi miestnych obyvateľov, najmä v historickom centre Prahy.  Nové pravidlá by mohli vstúpiť do platnosti už v júli 2025.

Kontrola hlučných večierkov a zákaz gýčových kostýmov

Okrem toho sa Praha snaží obmedziť hlučné večierky a nevhodné správanie turistov, napríklad zavedením zákazov na “gýčové” kostýmy a kontrolou organizovaných večierkov. Tieto opatrenia sú súčasťou snahy o udržanie kvality života pre miestnych obyvateľov. V Prahe prijímajú aj ďalšie opatrenia na obmedzenie hlučného správania turistov, ako je zákaz automobilov v časti Starého Mesta počas noci. Medzi 22. a 6. hodinou je tak prístup vozidiel do historickej štvrte obmedzený.

Česká vláda zároveň sprísňuje pravidlá a zavádza miestne dane pre penzióny a dovolenkové prenájmy, čím sa ich regulácia približuje k hotelom. Majitelia budú musieť registrovať svoje ubytovanie a hostí prostredníctvom novej platformy eTurista, kde získajú registračné číslo pre zverejnenie v ponuke.


Ak bude návrh schválený, nový systém umožní lepší dohľad nad krátkodobými prenájmami, ktoré často nie sú oficiálne evidované. Podľa odhadov až 70 % týchto prenájmov nie je nahlásených, čo spôsobuje ročnú stratu na daniach vo výške približne 32 miliónov eur.

Čakajú podobné pravidlá aj na Slovensku?

Slovensko zatiaľ neplánuje plošný zákaz prenájmov prostredníctvom Airbnb, ale téma regulácie týchto služieb sa stáva čoraz aktuálnejšou. V niektorých mestách, najmä v turisticky atraktívnych oblastiach, existuje tlak na zavedenie prísnejších pravidiel, podobne ako v iných európskych metropolách.

       

Dôvodom sú obavy z rastu cien nehnuteľností a nedostatku dostupného bývania pre domácich obyvateľov. Vláda tak môže zvážiť opatrenia na obmedzenie krátkodobých prenájmov, aby znížila tlak na realitný trh a zabezpečila dostupné bývanie.

Prečítajte si viac: