×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Kúpele v Piešťanoch ponúkajú mestu bývalý hotel Slovan. Za budovu žiadajú 10 % akcií, o budovu mali záujem viacerí


Foto: Kúpele v Piešťanoch ponúkajú mestu bývalý hotel Slovan. Za budovu žiadajú 10 % akcií, o budovu mali záujem viacerí Foto: FB/Hotel Slovan Piešťany

 

 

 

 

Slovenské liečebné kúpele Piešťany navrhli mestu Piešťany prevod bývalého hotela Slovan, jednej z najvýznamnejších historických pamiatok v meste. Za túto v súčasnosti schátranú budovu požadujú 10,01 % akcií, ktoré mesto vlastní v kúpeľnej spoločnosti. Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch zatiaľ neprijalo k tejto ponuke žiadne konečné rozhodnutie, uvádza MY Trnava.

Hotel pôvodne známy ako Grand hotel Rónai bol na začiatku 20. storočia najluxusnejším hotelom v Piešťanoch. Ponúkal rozsiahle priestory, 180 izieb, kaviarne, jedálne, hudobné salóny, spoločenské miestnosti a dokonca aj zimnú záhradu. Neskôr hotel premenovali na Grand hotel Royal a ešte neskôr na hotel Slovan.

 

 

 

 

Hotel bol neskôr zatvorený v roku 1985 kvôli zlému technickému stavu. Rekonštrukcia sa plánovala už v tom čase a v roku 1993 sa dokonca začala, no krátko nato ju vtedajší štátny podnik Slovenské liečebné kúpele zastavil.

Mesto požiadalo o obhliadku objektu

 

 


 

 

Danica Reptová, vedúca právneho oddelenia Mestského úradu v Piešťanoch, na rokovaní mestského zastupiteľstva uviedla, že dokumenty predložené kúpeľmi neumožňujú spoľahlivo posúdiť aktuálny technický stav ponúkaného objektu. Mesto Piešťany preto požiadalo Slovenské liečebné kúpele o možnosť vykonať obhliadku budovy.

„Dostali sme prísľub, že nám bude umožnená obhliadka a bude možné získať aj ďalšie informácie o stave tejto nehnuteľnosti,“ uviedla Reptová.

O budovu mali záujem viacerí

 

 

 

 

O budovu niekdajšieho veľkolepého hotela prejavilo v posledných troch desaťročiach záujem viacero investorov, najmä zo zahraničia, no žiadna dohoda sa neuskutočnila. Kúpele, ktoré sú aktuálnym vlastníkom nehnuteľnosti, vykonávajú len nevyhnutné drobné opravy.

K návrhu výmeny bývalého hotela Slovan za akcie sa vyjadrilo aj občianske združenie Piešťanská rozvojová iniciatíva, ktoré je kategoricky proti tejto transakcii. Združenie tvrdí, že mesto by aj tak nemalo dostatok prostriedkov na investície do budovy, zatiaľ čo kúpele by sa s potešením zbavili zodpovednosti za súčasný schátraný objekt.

 

 

 

 

Prečítajte si viac: