×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Obyvatelia Hlohovca sú pobúrení. Maľovanie prechodov cez deň spôsobuje v meste dopravný chaos


Foto: Obyvatelia Hlohovca sú pobúrení. Maľovanie prechodov cez deň spôsobuje v meste dopravný chaos Foto: Ilustračné/Pixabay.com

V posledných dňoch sa stalo mesto Hlohovec terčom kritiky miestnych obyvateľov, dôvodom sú dopravné komplikácie spôsobené maľovaním ciest. Obyvatelia sa sťažujú na výrazné obmedzenie premávky počas dňa, ktoré ešte viac zahustilo už beztak preťažené cesty. Začali poukazovať na iné mestá, ktoré takéto práce vykonávajú v nočných hodinách. V Hlohovci sa zdá, že preferovaným časom je ten denný.

Zaujímalo by ma, kto vymyslel maľovať prechody pre chodcov a blokovať premávku v celom meste cez deň. Ozaj sa to nedá spraviť v noci iba v Hlohovci?“ Pýta sa jeden z nahnevaných občanov, ktorého sa skomplikovaná dopravná situácia dotýka, na sociálnej sieti.

Podľa viacerých občanov je odpoveď jednoduchá - práce v noci sú vraj finančne náročnejšie. Náklady na prácu počas nočných hodín môžu byť vyššie, pretože sa pripočítavajú príplatky za nočnú službu. „Treba šetriť a robiť to cez deň. A ideálne zablokovať už tak zablokované mesto,“ píše ďalší rozhorčený občan.

Nájdu sa však aj obyvatelia, ktorých tento problém obchádza. Cesty sa u nich maľujú v neskorých hodinách. „ Za poštou a v centre maľovali v noci,“ píše Hlohovčanka, zatiaľ čo iní dodávajú, že aj na Starom rinku prebiehali práce až po 23:00 hod.

Jednou z ďalších opakovaných sťažností bolo, že premávka počas maľovania nebola adekvátne usmerňovaná. „Keby tú premávku aspoň riadili policajti, ale nič.“ Niektorí diskutujúci ponúkajú aj riešenia. „Sťažujte sa na župe. Cesta druhej triedy patrí Trnavskému samosprávnemu kraju, tam by mali smerovať vaše otázky a sťažnosti,“ navrhujú.


Mesto Hlohovec, ako správca miestnych ciest, pravidelne zabezpečuje opravy a obnovu dopravného značenia na komunikáciách, ktoré má vo svojej správe. Tieto práce sa vykonávali prevažne vo večerných a nočných hodinách,“ vysvetľuje referentka mesta Miroslava Hankoščáková.

  Kým mesto dohliada na opravy na svojich cestách, niektoré úseky v Hlohovci spadajú pod správu Trnavského samosprávneho kraja. Ide napríklad o cesty II/513, ktorá vedie od miestnej časti Šulekovo cez most až po Nitriansku ulicu, kde sa nachádza prevádzka Kauflandu, alebo cesta II/507 prechádzajúca ulicami Šafárikova, SNP, Hlohová, Zábranie, Hviezdoslavova a Dukelská, pokračujúc až za bývalý pivovar. Pod správu TTSK patrí aj cesta III/1320, teda ulica Seredská.

Obyvatelia preto často kritizujú dopravné obmedzenia, ktoré vznikajú počas dňa, a kladú si otázky o tom, prečo sa tieto práce nemôžu vykonávať v noci, ako na iných uliciach. Mesto však vysvetľuje, že termíny a spôsob realizácie údržby na týchto cestách nie sú v jeho kompetencii a nemá informácie o tom, prečo sa niektoré opravy realizujú počas dňa, čo spôsobuje väčší diskomfort vodičov.

Prečítajte si viac: