×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Trnavskí milovníci jarmokov si to môžu vynahradiť na tom Novomestskom, zatiaľ sa nezrušil


Foto: Trnavskí milovníci jarmokov si to môžu vynahradiť na tom Novomestskom, zatiaľ sa nezrušil Foto: Zaži v Trnave

Tohto týždňový víkend mal byť v uliciach Trnavy mimoriadne veselý. Po roku sa mal opäť vrátiť dlho očakávaný jarmok, ktorý patrí k najstarším podujatiam v meste. Z dôvodu nepriaznivého počasia sa však organizátori rozhodli toto podujatie úplne zrušiť.

Napriek tomu, že v utorok a stredu sa nad Trnavou ukázalo slnko, odborné predpovede zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zostali neúprosné: víkend bude chladný, daždivý a veterný. Z tohto dôvodu sa organizátori rozhodli úplne zrušiť Tradičný trnavský jarmok. Tým padla aj posledná nádej na skrátenú verziu podujatia, ktorá mala zahŕňať stánky, remeselníkov a koncerty na Trojičnom námestí.


V rovnakom dátume sa však tentokrát bude konať aj Novomestský jarmok v neďalekom Novom Meste nad Váhom. Minulý rok ho priaznivci jarmokov mohli navštíviť o týždeň neskôr. Ešte predtým, ako sa Trnavský jarmok úplne zrušil, sa na rovnaký dátum sťažoval jeden z obyvateľov mesta. Poukázal na to Trnavčan Tomáš v skupine na sociálnom médiu„Prosím vás, kto vymyslel Novomestský a Trnavský jarmok v jeden termín?“ pýta sa.


Daná zmena nepríjemne prekvapila viacerých obyvateľov Trnavy. „Akurát som si hovoril, že cez Trnavský bude pršať, ale vynahradíme si to na Novomestskom, keď tu narazím na tento príspevok. Pozriem na dátum a naozaj oba v jeden termín. Ešte minulý rok bol neskôr ako Trnavský. To ozaj kto vymyslel?“ pridal sa k diskusii Boris.

Na margo toho Marta uviedla, že Trnavský jarmok mal prebiehať počas štyroch dní. Nakoľko sa však zrušil, ľudia, ktorí si chceli ísť užiť jarmok v Trnave môžu ísť na jarmok do Nového Mesta nad Váhom. Priaznivci jarmokov tak môžu stihnúť obe podujatia. Terčom kritiky sa však stalo aj to, že tento víkend sa uskutoční aj Račianske vinobranie v Bratislave. To je však aktuálne už rovnako ohrozené.

Do konca septembra sa v okolí Trnavského kraja uskutoční ešte niekoľko podobných podujatí. Ďalší týždeň sa bude konať Skalický jarmok, ktorý si pre návštevníčky a návštevníkov prichystal pestrý hudobný program. O zábavu sa v rovnakom termíne postará aj vinobranie v Pezinku. Chýbať nebude ani Tradičný Michalský jarmok v Hlohovci, ktorý svoje brány otvorí v posledný septembrový týždeň.

Niektorí miestni tvrdia, že jarmok v Trnave zvykol bývať o týždeň skôr. Príkladom je rok 2022, kedy svoje brány otvoril už 8. septembra. Minulý rok sa však konal už o týždeň neskôr. Dôvodom má byť to, že sa prekrýval so Salamandrovými dňami v Banskej Štiavnici. Na to, prečo zmenil svoj tradičný dátum, sme sa spýtali mesta. Článok budeme aktualizovať o jeho stanovisko.

Prečítajte si viac: