×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zadali ste nesprávne EČV pri kúpe diaľničnej známky? Oprava je odteraz jednoduchšia


Foto: Zadali ste nesprávne EČV pri kúpe diaľničnej známky? Oprava je odteraz jednoduchšia Foto: Národná diaľničná spoločnosť, upravené redakciou

Od augusta tohto roka majú motoristi na Slovensku možnosť zakúpiť si popri doterajších typoch diaľničných známok (10-dňová, 30-dňová a 365-dňová) aj jednodňovú diaľničnú známku, ktorá platí do polnoci v deň, ktorý si zákazník sám vyberie. „Evidujeme vysoký záujem o jednodňovú známku. Od začiatku predaja bolo zakúpených už viac ako 200-tisíc známok tohto typu,“ uviedol riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Peter Braška. Táto novinka je určená predovšetkým pre vodičov, ktorí využívajú spoplatnené úseky len príležitostne alebo prechádzajú Slovenskom ako tranzitnou krajinou.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) oznámila aj ďalšiu novinku, ktorá zjednoduší proces opravy chýb pri zadaní nesprávneho evidenčného čísla vozidla (EČV) alebo vrátenie úhrady. NDS o tom informovala na svojej webovej stránke.

Oprava nesprávne zadaného EČV je jednoduchšia

Ak motorista pri kúpe diaľničnej známky zadá nesprávne EČV, nové pravidlá umožňujú opravu tohto údaja až do konca platnosti známky, čo je značné zlepšenie oproti predchádzajúcej možnosti opravy len do konca dňa nákupu alebo pred začiatkom platnosti. Na žiadosť o opravu je potrebné predložiť potvrdenie o neexistencii EČV, ktoré na Slovensku vydáva Dopravný inšpektorát, potvrdenie o úhrade známky a osvedčenie o evidencii vozidla.

Ak medzičasom motorista zakúpil ďalšiu známku, ktorá sa prekrýva s tou chybne zakúpenou, môže požiadať o vrátenie úhrady za túto duplicitu. Žiadosti je možné podať elektronicky alebo na vybraných obchodných miestach a poštou. Oprava jednodňovej diaľničnej známky je možná len pred jej nadobudnutím platnosti alebo do 15 minút od jej úhrady na obchodnom mieste.


Zmena vozidla nemusí znamenať stratu diaľničnej známky

Diaľničná známka je viazaná na EČV vozidla, preto ak si motorista zakúpi nové vozidlo, ale ponechá si starú tabuľku s EČV, zakúpená diaľničná známka bude naďalej platná. Ak však mení aj EČV, je potrebné zakúpiť novú diaľničnú známku.

Držitelia parkovacích preukazov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) môžu svoje vozidlá oslobodiť od úhrady diaľničnej známky. Preukaz vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a oslobodenie je možné uplatniť len na jedno vozidlo. Žiadosť o oslobodenie je možné jednoducho vybaviť elektronicky cez eznamka.sk alebo na vybraných obchodných miestach a poštou.

Kde zakúpiť diaľničnú známku?

Motoristi by mali pri nákupe diaľničnej známky využívať len oficiálne predajné kanály, ako sú webová stránka eznamka.sk, aplikácia eZnamka alebo oficiálne predajné miesta Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorých zoznam je dostupný na webovej stránke.

Prečítajte si viac: