Predpoveď počasia pre Trnavský kraj. S dažďom a povodňami rátajte aj v nedeľu


Foto: Predpoveď počasia pre Trnavský kraj. S dažďom a povodňami rátajte aj v nedeľu Foto: canva.com

Extrémne počasie bude pokračovať aj v nedeľu. Meteorológovia SHMÚ vydali výstrahy druhého stupňa pred dažďom v okresoch Hlohovec, Piešťany a Trnava . Pre okresy Senica a Skalica platí výstraha tretieho stupňa a okresy Galanta, Dunajská Streda výstraha prvého stupňa. Bude prevažne zamračené, chladné počasie s teplotou od 13 až 20 stupňov Celzia.

„V okresoch Senica a Skalica sa ojedinele očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom 230 mm. Tento úhrn zrážok predstavuje všeobecné ohrozenie ľudských aktivít. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoké a predpokladá sa, že spôsobia veľké škody a ohrozia ľudské životy,“ uvádzajú meteorológovia. 

Platí aj výstraha pred povodňami a to najmä v oblasti Malých Karpát a na Záhorí. „Vzhľadom na predpokladané zrážky očakávame na Myjave a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín s prekročením SPA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov,“ informuje SHMÚ. 

Výstraha tretieho stupňa pred povodňami platí pre okres Trnava a Myjava. Na rizikových miestach zasahujú policajti a vojaci, ktorí stavajú protipovodňové zábrany.

„V noci zo soboty 14. na nedeľu 15. septembra 2024 prišlo k zhoršeniu hydrometeorologickej situácie na území mesta Myjava. Kvôli neutíchajúcemu dažďu naďalej stúpali hladiny vodných tokov a kvôli vetru museli zasahovať hasiči,“ informuje primátor Myjavy Ľubomír Halabrín.