Sčítače na cyklochodníkoch v Trnave zrátali počas týždňa veľký počet cyklistov. Domáci pochybujú o ich správnosti


Sčítače na cyklochodníkoch zrátali počas týždňa veľký počet cyklistov

Foto: Sčítače na cyklochodníkoch v Trnave zrátali počas týždňa veľký počet cyklistov. Domáci pochybujú o ich správnosti Foto: Redakcia

V Trnave sa nachádza niekoľko cyklotrás, na ktorých sa nachádzajú aj sčítače. V meste je pritom nainštalovaných dvadsať týchto zariadení, ktoré monitorujú počet prejazdov na vybraných úsekoch takmer 25-kilometrovej siete trnavských cyklotrás. Sčítacie zariadenia fungujú na princípe elektromagnetickej indukcie a rátajú výhradne bicykle, nie kolobežky, korčule ani iný dopravný prostriedok. Nachádzajú sa pod povrchom cyklotrasy a sú teda odolné aj voči poveternostným podmienkam.

Údaje z týchto ščítačov si pritom môžu ľudia pozrieť v aplikácií mesta Smart Trnava. A práve na to poukázal Trnavčan Michal, ktorý na facebookovej skupine Trnavy zdieľal údaje za sčítané bicykle za posledných 7 dní. Vzhľadom k vysokým číslam však pochyboval o správnosti ščítačov a tak sa prostredníctvom príspevku spýtal obyvateľov, či im veria.

„Čo poviete na tieto trnavské sčítače? Veríte im stále, že sú reálne?“ napísal v príspevku. Podľa údajov, ktoré zdieľal bolo za posledných 7 dní v Trnave spočítaných nasledovných počet bicyklov:


Cez cyklotrasu na Námestí SNP prešlo za týždeň 3153 bicyklov, na Rybníkovej 3783 bicyklov, na Bernolákovom sade 2876 bicyklov a na Šrobárovej 2366 bicyklov.

Podľa komentárov však nie je Michal jediný, ktorý pochybuje o správnosti počítania týchto sčítačov. „V nedeľu, keď pršalo skoro celý deň, vonku bolo cez 200 cyklistov?“ pýta sa Jozef. „Prejdem tadiaľ 30-krat hore dole a započíta to 30 bicyklov? To už mi je sčítavač,“ uviedla Jana. „Toľko bicyklov v TT ani nie je,“ komentovala Veronika.

„Pochybujem, že to má reálne hodnoty. Dnes som šiel autom cez špíglsál. Cyklista stredom cesty. Obiehal som cez cyklochodník. Navyše celé Prengo úplne pouzatvárané. Napríklad Bottova ulica je už od Vansovej uzavretá a celá Mojzesova tiež. To je lepšie ako jednosmerky,“ napísal Martin.

A hoci viacerí ľudia tomu neveria, našli sa aj takí, podľa ktorých to možné je. „Včera som videla aj v tých dažďoch bike aj kolobežku,“ uviedla Tatiana.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj