Našli ste použitú striekačku vo vašom okolí? Odstrániť ju môžete sami, ale v Trnave to za vás urobí aj Združenie STORM


Použité injekčné striekačky v Trnave za vás zlikviduje Združenie STORM

Foto: Našli ste použitú striekačku vo vašom okolí? Odstrániť ju môžete sami, ale v Trnave to za vás urobí aj Združenie STORM Foto: Facebook/Bezpečne v komunite Trnava

Užívanie omamných a psychotropných látok vplýva negatívne na užívateľa drog, no zároveň škodí aj celej spoločnosti. Trnavčania už neraz našli v meste pohodené injekčné striekačky, ktoré vyvolávajú strach zo zvýšenej kriminality a prenosu chorôb.

Nedávno použitú striekačku našiel používateľ sociálneho média Martin. „Kde sa nahlasujú striekačky po feťákoch,“ opýtal sa v skupine, ktorá združuje obyvateľov Trnavy. Na otázku síce získal odpoveď, no jej formuláciou pohneval iného Trnavčana.

„Prečo ich volám drogovo závislí a nie feťáci ako Vy - sú to tie ste dôvody, prečo nevolám telesne postihnutých ‚kripli‘ alebo mentálne postihnutých ‚dementi‘,“ vysvetlil mu Matej, prečo je takéto pomenovanie neúctivé, a že ide o ľudí, ktorí v skutočnosti potrebujú pomôcť.


Ostatní Trnavčania ho odkázali na Združenie STORM, ktoré sa viac ako 20 rokov venuje prevencii rizikového správania rôznych cieľových skupín v Trnavskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Jednou z ich aktivít je čistenie Trnavy od striekačiek.

Ako nahlásiť použité striekačky v okolí?

Združenie STORM založilo projekt Bezpečne v komunite Trnava, ktorého cieľom je ochrana zdravia obyvateľov a návštevníkov mesta Trnava prostredníctvom zberu a bezpečnej likvidácie injekčných striekačiek, o čom informujú v rovnomennej skupine.

Ak nájdete použitú injekčnú striekačku pohodenú na ulici alebo inom verejnom priestore, združenie o tom môžete informovať rôznymi spôsobmi. Kontaktovať ich priamo v skupine, na mailovej adrese info@zdruzeniestorm.sk alebo na čísle 0915 908 814.


„Ozvite sa nám a čo najpodrobnejšie popíšte miesto nálezu,“ vyzýva združenie. Zároveň vysvetľujú, že vyhotovením fotky a podrobného opisu miesta, kde ste našli použitú injekčnú striekačku, uľahčíte jej nájdenie a zlikvidovanie, v čo najkratšom čase.

Združenie spolu s mestom Trnava umiestnilo na Jiráskovej ulici, ktorá sa nachádza na sídlisku Linčianska, prvú zbernú nádobu FIXPOINT na injekčné striekačky na Slovensku. Mesto zároveň uvádza, že vami nájdete striekačky môže zlikvidovať aj mestská polícia.

Môžem ich odstrániť aj sám?

Ak si myslíte, že do príchodu dobrovoľníkov združenia alebo príslušníkov mestskej polície by sa na striekačke mohol niekto zraniť, odstrániť ju môžete aj sami. Túto úlohu však netreba brať na ľahkú váhu, pretože sa sami vystavujete istému riziku nákazy žltačkou.


Zakaždým použite nejaký druh ochrany rúk, s ktorým môžete jednoducho manipulovať s rukami. Môžete použiť rukavice, igelitové vrecko či papierovú vreckovku. Následne injekčnú striekačku zdvihnite za piestik, nikdy sa nedotýkajte hrotu ihly.

„Ihlu vložte hrotom nadol do plechovky (flaše), aby nevypadla. Plechovku (flašu) pošliapte a dohodnite sa s pracovníkom združenia na mieste vyzdvihnutia infekčného odpadu. Ak nemáte možnosť čakať na pracovníka, tak bezpečne uzatvorenú nádobu vhoďte do komunálneho odpadu. Odporúčame však uprednostiť kontakt so združením, takto ochránite zdravie pracovníkov komunálnych služieb,“ zhodnotilo združenie.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu