Trnavčania spomínajú na dávnu automobilku TAZ. Mnohí sa v nej najprv vyučili a neskôr pracovali celý život


Foto: Trnavčania spomínajú na dávnu automobilku TAZ. Mnohí sa v nej najprv vyučili a neskôr pracovali celý život Foto: Gastromenu

V Trnave je niekoľko automobiliek, ktoré zamestnávajú množstvo ľudí. Jedným z nich bol aj štátny podnik Trnavské automobilové závody (TAZ), ktorý bol v minulosti najväčší podnik v Trnave. TAZ vyrábali nástavby pre vozidlá Tatra Agro, úžitkové vozidlo Škoda 1203, autonápravy pre nákladné autá Praga V3S, dierované plechy a ďalšie súčiastky.

 

 

 

 

 

 

 

Výroba úžitkového vozidla Škoda 1203 sa začala v roku 1968 v českom Vrchlabí. O päť rokov neskôr sa časť produkcie presunula do Trnavy, kde bola v roku 1981 sústredená celá výroba. Produkcia bola ukončená až v roku 1999 z dôvodu slabého odbytu, keďže vozidlá boli v tom čase už značne zastarané. Pôvodne niesli značku Škoda, neskôr Škoda TAZ, a od roku 1993 len TAZ.


A práve na túto automobilku si zaspomínali Trnavčania, ktorý v nej dlhé roky pracovali či sa tam vyučili. „Staré časy, super kolektív sme boli na Agrovke. Bolo tam veselo, tak už teraz vo fabrikách nie je ako vtedy za komunistov. Rada spomíname na kolegov a ako nám bolo veselo tam,“ spomína si Janka.

„Aj ja som sa tam vyučil ako sústružník v roku 1970 - 1973 a ešte tri roky odrobil povinne na prevádzke č. 3 na nápravách na V3S. Mám veľmi dobré spomienky na výborný kolektív,“ uviedol Rudolf. Niektorí ľudia v nej dokonca pracovali celý život„Moja mama tam pracovala cely život 45 rokov,“ napísal Miroslav.

 

 

 

 

Bránou Trnavských automobilových závodov na Coburgovej ulici kedysi každý deň prechádzali stovky zamestnancov. Dnes sa na mieste bývalého závodu nachádzajú viaceré iné spoločnosti a pôvodný vstup do výrobného areálu už plní novú funkciu - na tomto mieste vznikla reštaurácia s názvom Kantína TAZ-ka.