Univerzita sv. Cyrila a Metoda a Trnavská univerzita preinvestujú milióny eur. Výhody pocíti celý trnavský región


Foto: Univerzita sv. Cyrila a Metoda a Trnavská univerzita preinvestujú milióny eur. Výhody pocíti celý trnavský región Foto: Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnavskú univerzita

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM) plánuje v nasledujúcich dvoch rokoch investovať viac ako 12 miliónov eur do rozvoja svojej infraštruktúry. Táto investícia predstavuje najväčší finančný projekt od založenia univerzity v roku 1997.

Spolu s Trnavskou univerzitou (TRUNI) sa UCM zapojila do projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý má za cieľ podporiť strategický rozvoj infraštruktúry vysokých škôl, informuje Trnavský hlas.

 

 

 

 

Obe univerzity, sídliace v Trnave, tak plánujú investovať nielen do kúpy a rekonštrukcie budov, ale aj do zlepšenia kvality svojich systémov a vytvárania spoločných študijných programov, čo prispeje k modernizácii a rozšíreniu vzdelávacích možností.

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave

 


 

Z výzvy ministerstva školstva získali viac ako 22 miliónov eur. V rámci strategického rozvoja univerzít je naplánovaných celkovo 20 investičných aktivít, pričom UCM plánuje realizovať až 14 z nich.

„Schválenie projektu na podporu strategického rozvoja je pre našu univerzitu veľkým míľnikom, ešte nikdy sme nedostali na rozvoj taký objem financií. Projekt má viacero aktivít, v rámci ktorých budeme harmonizovať jednotlivé systémy kvality na oboch univerzitách, vytvoríme systém podpory vedy a výskumu, šesť nových spoločných študijných programov, či prepojíme centrá podpory pre študentov, zamestnancov a absolventov. Súčasťou bude aj harmonizácia informačných a knižničných systémov, či vybudovanie nových a moderných priestorov,“ uviedla uviedla rektorka Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Katarína Slobodová Nováková.

Z týchto aktivít budú profitovať nielen univerzity a ich študenti, ale aj celý trnavský región. Medzi najdôležitejšie investičné aktivity UCM patrí kúpa a rekonštrukcia budovy na Hajdóczyho ulici. Okrem toho univerzita plánuje odkúpiť a zrekonštruovať budovu bývalej Strednej priemyselnej školy v Piešťanoch, ktorá bude slúžiť študentom Fakulty zdravotníckych vied.

Trnavská univerzita

Tretím významným projektom je prístavba trojpodlažnej budovy laboratórií Fakulty prírodných vied v Špačinciach. Trnavská univerzita sa zase sústreďuje na výstavbu auly a kongresového centra na mieste bývalého kina Sloboda, ktoré sa nachádza vedľa právnickej fakulty. Okrem toho plánuje odkúpenie budovy na Paulínskej ulici a modernizáciu budov pedagogickej a zdravotníckej fakulty.