Rezort zdravotníctva spustí očkovanie novou vakcínou proti COVID-19. Odporúča respirátory pri cestovaní


Foto: Rezort zdravotníctva spustí očkovanie novou vakcínou proti COVID-19. Odporúča respirátory pri cestovaní Foto: Ilustračné foto/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky informovalo o plánovanom spustení očkovania novou vakcínou proti COVID-19. Očkovacia látka s názvom Comirnaty JN. 1 má poskytovať zvýšenú ochranu proti variantu ochorenia, ktorý je aktuálne najrozšírenejší.

Najnovšia adaptovaná vakcína je vhodná pre zdravé osoby, ale aj pre rizikové skupiny obyvateľstva. Zaočkovať sa ňou môžu nechať všetky vekové kategórie. Je možné ju kombinovať s akoukoľvek inou vakcínou proti COVID-19, podávať je ju vhodné najskôr po troch mesiacoch od posledného očkovania.

„COVID-19 stále môže spôsobiť dlhotrvajúce následky na zdraví. Najlepším spôsobom prevencie pred týmto rizikom je očkovanie. Odborníci tiež odporúčajú dodržiavať základné hygienické opatrenia, ako sú pravidelné a intenzívne vetranie, domáce testovanie pri príznakoch ochorenia alebo po návšteve hromadného podujatia či dôkladné umývanie rúk,“ uvádza rezort vnútra s tým, že naďalej odporúča používať respirátory pri cestovaní verejnou dopravou či na hromadných podujatiach.

Pokiaľ máte záujem o očkovanie najnovšou vakcínou, prihláste sa na webe Národného portálu zdravia. Zoznam miest, kde vám vakcínu podajú, bude zverejnený a následne aktualizovaný na TOMTO ODKAZE.