V Trnave dôjde k zmenám názvov zastávok MHD. Niektoré boli premenované podľa cieľových miest cestujúcich


Zmena názvov zastávok MHD v Trnave má uľahčiť orientáciu cestujúcim

Foto: V Trnave dôjde k zmenám názvov zastávok MHD. Niektoré boli premenované podľa cieľových miest cestujúcich
Galéria: 7 fotiek
Foto: Mesto Trnava

Od pondelka 30. septembra 2024 vstúpia do platnosti prvé zmeny, ktoré sú súčasťou optimalizácie mestskej dopravy v Trnave. Novinkou, ktorú cestujúci zaznamenajú ako prvú, je zmena názvov autobusových zastávok. Táto úprava prichádza so zámerom zjednodušiť a sprehľadniť názvy tak, aby odrážali aktuálny vývoj a potreby mesta.

Mnohé zastávky, ktoré sa nachádzajú blízko seba, sa zlúčili pod jeden názov, aby vznikli prestupné body, ktoré uľahčia hľadanie vhodných spojov. Napríklad, zastávky Prednádražie, Botanická a Prednádražie, G. Dusíka sa zjednocujú pod nový názov G. Dusíka, čím sa vytvorí jednoduchší prestupný uzol.

Niektoré zastávky dostali pomenovanie podľa bodov záujmu, ktoré sú cieľom cestujúcich. Napríklad zastávka Sladovnícka bude od 30. septembra niesť názov City Aréna. Zastávka Trstínska, Cukrová zmení názov na City Park. Zastávka Bulharská, Tatrachema bude po novom pomenovaná Pedagogická fakulta. Zastávka J. Bottu, Park J. Kráľa sa premenovala na Úrad práce.

Zastávky dostali názov aj podľa ulice, na ktorej sa nachádzajú, napríklad zastávka Študentská, ZŠ sa mení na Študentská. Premenované sú aj podľa najbližšej ulice k zastávke. Najvýraznejšia zmena názvu z tohto dôvodu je na zastávke T. Vansovej, žel. Prejazd. Tá sa po novom volá Ovocná, ktorá je najbližšou ulicou k danej zastávke. Takto sa tiež mení názov zastávky Zelenečská II. na Nevädzová.

Doteraz mali zastávky na jednej ulici zdvojené názvy, čo zhoršovalo prehľadnosť. Existuje napríklad zastávka Š. Moyzesa aj Š. Moyzesa, Tibenský. Po zmenách tá prvá ostáva v platnosti. Zastávka Š. Moyzesa, Tibenský sa zmení na zastávku Slovenská.

Ďalším zámerom bolo skrátenie názvov. Po novom sa tak zastávka Hospodárska, Bernolákova brána bude volať už iba Bernolákova brána. Všade, kde to bolo možné, boli zavedené jednoslovné názvy zastávok. Ak to nebolo možné, použili sa dvojslovné názvy. Výnimkou sú zastávky spojené s cintorínmi, ako napríklad Kamenná cesta, cintorín a T. Vansovej, cintorín, ktoré zostali zachované, aby sa udržala prehľadnosť pre cestujúcich a tiež zastávka s názvom J. G. Tajovského.

Ďalšou novinkou je zavedenie abecedných indexov na zastávkach, ktoré ešte viac sprehľadnia systém MHD. Tieto indexy špecifikujú nielen polohu zastávky, ale aj smer jazdy linky, čo cestujúcim uľahčí orientáciu, najmä v prestupných bodoch. Doteraz, keď cestujúci mal ísť na zastávku a nepoznal smer jazdy linky alebo cestovný poriadok, tak nevedel, na ktorej zastávke má stať. Teraz to bude vďaka indexom prehľadnejšie, pretože na každej zastávke bude písmeno.

Nové pravidlá označovania:

  • Zastávky smerujúce do centra mesta alebo na železničnú stanicu budú označené písmenom A.
  • Zastávky smerujúce z centra mesta budú označené písmenom B.
  • Ak sú pod spoločným názvom viac ako dve zastávky, index pokračuje ďalšími písmenami C a D.
  • Zastávky s viacerými indexmi budú obsahovať informáciu, kde sa jednotlivé zastávky nachádzajú, napr. Obchodná akadémia A, B, C, D.