Na SOŠ technickej v Hlohovci vzniklo jedinečné dielo ocenené ako Dielo desaťročia


Foto: Na SOŠ technickej v Hlohovci vzniklo jedinečné dielo ocenené ako Dielo desaťročia Foto: FB/Mesto Hlohovec

Na Strednej odbornej škole technickej v Hlohovci vzniklo jedinečné technicko-umelecké dielo – stojace hodiny, ktoré dosahujú výšku 2,2 metra a vážia 80 kilogramov. Zamestnanci školy sa postarali o technickú časť výroby, pri ktorej použili kovové materiály ako hrubý plech, jokel a tyče. Pomocou moderných technológií ako ohýbanie, zváranie a rezanie plazmou vytvorili robustnú konštrukciu hodín.

Umelecký rozmer hodinám dodal Jozef Mačica, učiteľ odborných drevárskych predmetov a zároveň umelecký drotár. Mačica použil tenký drôt na vytvorenie detailného výpletu, ktorým ozdobil jednotlivé segmenty hodín, čím ich premenil z čisto technického objektu na skutočné umelecké dielo.


 


 

 

 

Po dokončení prešli hodiny niklovaním a boli do nich vložené hodinové mechanizmy. Následne boli vystavené ako súčasť drotárskej výstavy “Príbeh drôtu” v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave, kde boli prezentované od 12. júla do 25. augusta 2024. Výstava zahŕňala 100 exponátov od 46 autorov. Vďaka tomuto dielu získali SOŠ technická Hlohovec a Ing. Jozef Mačica prestížne ocenenie Dielo desaťročia.