Vodiči, pozor! Na kúpu správnych pneumatík máte posledné dni. Od októbra platia nové pravidlá


Foto: Vodiči, pozor! Na kúpu správnych pneumatík máte posledné dni. Od októbra platia nové pravidlá Foto: canva.com, michelin.sk

O pár dní vstúpia do platnosti nové pravidlá týkajúce sa predpisov zimných pneumatík pre vodičov na Slovensku. Motoristi, ktorí doteraz jazdili na starších zimných pneumatikách s označením M S, musia spozornieť. Od 1. októbra 2024 sa skončí prechodné obdobie a ako jediné platné označenie zimných pneumatík sa bude uznávať symbol snehovej vločky na pozadí s troma horskými vrchmi (3PMSF).

Tento symbol, ktorý sa používa na zimných alebo celoročných pneumatikách vyrobených od 1. januára 2018, je dôkazom, že pneumatika prešla prísnymi testami na bezpečnosť v zimných podmienkach, informuje portál Topspeed.sk. Európska únia prijala toto rozhodnutie s cieľom zamedziť nesprávnemu používaniu pneumatík, ktoré sú primárne určené do terénu.

Motoristi majú čas už len do konca septembra, aby si vymenili nevyhovujúce pneumatiky. Ak stále používate pneumatiky s označením M S, ktoré symbol vločky nemajú, môžete čeliť pokutám či dokonca problémom pri preplácaní škôd z povinného zmluvného poistenia alebo havarijného poistenia.

Pokuta za jazdu bez zimných pneumatík sa pohybuje vo výške 40 eur pri bežnej kontrole, no ak ste účastníkom nehody, trest môže byť ešte vyšší. Na Slovensku platí povinnosť používať zimné pneumatiky od 15. novembra do 31. marca, ak sa na vozovke nachádza sneh, ľad alebo námraza.