Mestská knižnica v Piešťanoch chce získať slnolamy. Cieľom projektu je zmierniť negatívne dopady klimatických zmien


Foto: Mestská knižnica v Piešťanoch chce získať slnolamy. Cieľom projektu je zmierniť negatívne dopady klimatických zmien Foto: Mestská knižnica mesta Piešťany

 

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy v sídlach“. Cieľom tohto projektu je minimalizovať negatívne dôsledky klimatických zmien, ktoré sa prejavujú čoraz častejšie v podobe extrémnych prejavov počasia, ako sú vlny horúčav a prívalové dažde. V rámci týchto aktivít sa mesto rozhodlo investovať do zakúpenia a montáže „tieniacich slnolamov“ pre mestskú knižnicu.

 

 


 

 

Celkový rozpočet projektu dosahuje 47 973,79 eur, pričom mesto Piešťany sa podieľa na financovaní sumou 479,79 eur, čo predstavuje 1 % z celkových výdavkov. Montáž slnolamov je jednoduché, avšak efektívne riešenie, ktoré prispeje k zlepšeniu tepelnej pohody pre pracovníkov a návštevníkov knižnice počas horúcich letných mesiacov.

Tento projekt je v súlade s Nízkouhlíkovou stratégiou Trnavskej župy a reflektuje aktuálne potreby mesta, ktoré sa nachádza v 7. stupni ohrozenia horúčavami a 2. stupni ohrozenia zrážkami.