Autá zatopené pri záplavách môžu byť lacnejšie a vyzerať bezchybne. Ako ich spoznáte pri kúpe?


Foto: Autá zatopené pri záplavách môžu byť lacnejšie a vyzerať bezchybne. Ako ich spoznáte pri kúpe? Foto: carVertical

 

Uprostred septembra zasiahli Slovensko aj okolité krajiny mohutné záplavy, ktoré poškodili majetok mnohých ľudí. Voda zaplavila pivnice, domy, prevádzky i budovy spoločností. Živlu boli vystavené aj stovky či možno až tisícky motorových vozidiel, ktoré sa majiteľom nepodarilo dostať do bezpečia. Je preto pravdepodobné, že sa na trhu čoskoro objavia zatopené autá, ktoré niekto opravil a snaží sa ich predať ako bezchybné. Ako takéto vozidlo spoznáte, radí spoločnosť carVertical.

Kúpa auta poškodeného povodňami vo všeobecnosti nie je rozumnou investíciou, pretože nový majiteľ časom vynaloží veľa peňazí na opravy. Keďže vodiči nie sú príliš naklonení kúpe zatopených áut, podvodní predajcovia túto skutočnosť zvyčajne radi utajujú. V opačnom prípade by mohlo byť ťažké auto predať alebo by predajcovia museli ísť s cenou výrazne dole,“ vysvetľuje odborník na trh s ojazdenými vozidlami Matas Buzelis z carVertical.

Náznaky, že vozidlo bolo zatopené a opravené

Pokiaľ sa rozhodnete pre kúpu ojazdeného automobilu z krajiny, ktorú postihli povodne, je dôležité hľadať náznaky vystavenia prírodnému živlu. Zatopené vozidlo nie je hrozbou len pre vašu peňaženku. Náhle a nečakané problémy s rôznymi súčasťami a systémami, ktoré poškodila voda, môžu byť nebezpečné aj pre životy a zdravie posádky.

Kupujúci by si mal preto zistiť, odkiaľ vozidlo pochádza a v akých krajinách jazdilo. Spoločnosť carVertical ponúka vo svojich prehľadoch novú funkciu s názvom Prírodné katastrofy, ktorá upozorní na to, že bola oblasť, kde sa auto nachádzalo, nedávno postihnutá záplavami. 

Pri obhliadke auta používajte nielen oči, ale aj nos

Ak bol automobil dlhší čas vystavený vode, je veľmi náročné ju dostať zo všetkých povrchov a zákutí kabíny. V interiéri môžete preto zacítiť nepríjemný zápach plesní. Pri kontrole vozidla je vhodné zapnúť klimatizáciu, kde sa často hromadia. Nepoctiví predajcovia sa môžu snažiť zápach prekryť rôznymi osviežovačmi vzduchu, požiadajte ich preto o ich odstránenie.

Kde najlepšie spoznáte príznaky vlhkosti?

Zatopený automobil sa suší len veľmi ťažko. Vlhkosť treba hľadať na miestach, kde sa drží najlepšie, a na ktoré pôvodní majitelia často zabúdajú. Skontrolujte preto, či nie sú zahmlené predné alebo zadné svetlá, prípadne vlhký priestor v kufri pod rezervou a kobercami. V motorovom priestore aj na iných miestach môžete vidieť čiary, pokiaľ sa voda dostala.


„V zaplavených autách sa často vymieňa čalúnenie sedadiel – niekedy dokonca celé sedadlá. Ak kupujete 10-ročné auto a jeho sedadlá vyzerajú bezchybne, je to znamenie, že mohli byť vymenené. V takýchto prípadoch sa opýtajte predajcu, prečo boli sedadlá menené,“ radí Buzelis.

Elektrické systémy môžu zlyhať hneď, ale aj po čase

Novšie automobily disponujú množstvom elektrických systémov, ktoré sú extrémne citlivé na vodu. Pri potopách môže dôjsť k ich nenávratnému poškodeniu, nie vždy sa však prejaví okamžite. Pri prehliadke vozidla pred kúpou preto dôkladne skontrolujte funkčnosť všetkých elektrických prvkov od palubného počítača cez multimediálny systém až po regulátory okien.

Pri kúpe vozidla môže byť náročné posúdiť stav elektrického systému: kontakty zasiahnuté koróziou môžu spôsobiť elektrické problémy až niekoľko mesiacov po kúpe. Aj keď je vozidlo dokonale opravené, neznamená to, že vám v budúcnosti nemôže spôsobiť mnoho starostí, varuje Buzelis.

Hľadajte hrdzu

Pokiaľ bolo auto zatopené pred dlhším časom, môže na ňom byť viac hrdze, než je obvyklé. Koróziu treba hľadať najmä v oblasti dverí, na skrutkách kabíny, zámku kufra, na pružinách sedadiel či v palubnej priehradke. Pokiaľ vozidlo zaplavila slaná voda, bude hrdza omnoho znateľnejšia.