Policajné autá čaká po roku opäť nový dizajn. Eštok ich chce v národných farbách, odbory hovoria o zelenej, má to dôvod


Foto: Policajné autá čaká po roku opäť nový dizajn. Eštok ich chce v národných farbách, odbory hovoria o zelenej, má to dôvod Foto: Facebook/Polícia SR

Necelý rok po tom, čo sa dizajn policajných áut zmenil zo zeleno-bielej na modro-žltú rezort vnútra ohlásil, že chce na mať na autách viac národných farieb. Dôvodom zmeny má byť vraj možný problém s autorskými právami. Informovali o tom TVnoviny.

„Mal som možnosť vidieť už aj návrh dizajnu nových policajných áut a som rád, že hračkársky Hamranov dizajn bude tiež vymenený rovnakým štýlom,“ povedal pre TVnoviny minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Rezort však podrobnosti dizajnu komentovať nechce, nateraz ostáva veľkou záhadou. „Predstavíme to, keď to bude, a je to tým, že tento dizajn má patentovaná ČR a nemáme na to práva,“ povedal Matej Neumann, hovorca rezortu vnútra. Ďalej nešpecifikoval, či pôjde len o kozmetické zmeny alebo kompletnú zmenu dizajnu.

Bývalý policajný prezident Štefan Hamran nechápe, prečo by sa mal dizajn opäť meniť. „Toto je tá najzbytočnejšia investícia, neviem, čo tam bude. Tatry budú na tých autách?“ povedal. Kroky ministra vnútra kritizoval aj jeho predchodca a poslanec hnutia Slovensko Roman Mikulec.

„Nech dá policajtom do rúk valašku, národné klobúky na hlavu, nech policajné autá dá do nejakých trikolórnych farieb a s čičmanskými vzormi. Pán minister stačilo, začnite sa venovať reálnym problémom policajtov, ktorí húfne odchádzajú z policajného zboru,“ odkazuje Eštokovi.

Rezort vnútra nedávno predstavil aj nové pasy, ktoré budú odteraz taktiež v národných farbách. Stránka Folklór bez fejku však upozornila, že dizajn, ktorý sa na pasoch nachádza, je od poľskej umelkyne a bol stiahnutý z americkej fotobanky.

Problém s nedostatkom dokladov a oneskorením vydávania pasov je dnes už vyriešený. Som hrdý, že nové pasy majú moderný dizajn a vylepšené bezpečnostné prvky, ktoré odrážajú našu národnú identitu a prepojenosť s jednotlivými regiónmi,“ chválil pasy minister.


Žlto-modrý dizajn policajných áut kritizovali aj v máji policajné odbory, podľa ktorých je príliš drahý. 
Od ministerstva žiadali, aby sa vrátilo k pôvodnej bielo-zelenej farbe. „Podľa informácií, ktoré nám na základe infozákona sprístupnilo ministerstvo vnútra, realizácia posledného obstarávania (z leta 2022) vozidiel so starým prevedením policajných polepov vyšla na 522 eur s DPH za jedno vozidlo. Naopak, cena polepu vozidla v novom prevedení sa pohybuje v rozmedzí od 1 440 do 2 400 eur s DPH,“ vravia.

Koľko bude stáť ďalší nový dizajn, v národných farbách, nie je zrejmé. Odbory však upozorňujú že špeciálne farby na vozidle sa bežných policajtov v službe dotýkajú viac, než by sa na prvý pohľad zdalo. „S cenou služobného vozidla rastie aj spoluúčasť policajta na poistnej udalosti, píšu.

Zelená farba má podľa odborov v policajnom zbore aj iný dôvod. „Zelená historicky patrí k Policajnému zboru Slovenskej republiky,“ hovorí podpredseda zväzu Ján Filip aj z pozície historika. Nové polepy na policajných vozidlách majú podľa odborov snahu o odstránenie základných vizuálnych vzorov z histórie a ľudskej pamäte.

Hoax o novom dizajne

Netrvalo to dlho a internetom sa začal šíriť hoax o novej podobe policajných áut. Polícia upozorňuje, že obrázky vytvorené pomocou umelej inteligencie sú falošné.

„Informačným priestorom sa virálne šíria ironické a neoficiálne hlasovania, ktorý návrh nového dizajnu sa vám páči. Tieto “súťaže” nie sú ničím iným ako možným pokusom o podprahové znevažovanie jednej z najdôležitejších a nedôveryhodnejších inštitúcií štátu – Polície SR. Navyše ide o vymyslené dizajny generované umelou inteligenciou, ktorá vo viacerých prípadoch skresľuje a kriví našu hrdosť - štátne symboly,“ uvádza polícia na svojej stránke Hoaxy a podvody.