Zomrel dlhoročný riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch, profesor Rovenský


Foto: Zomrel dlhoročný riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch, profesor Rovenský Foto: Moja reuma

Piešťany zasiahla smutná správa o úmrtí pána profesora MUDr. Jozef Rovenský, DrSc., FRCP vo veku 81 rokov. Profesor Rovenský bol dlhoročným riaditeľom Národného ústavu reumatických chorôb (NÚRCH) v Piešťanoch, kde sa neúnavne venoval diagnostike a liečbe reumatických ochorení. Pod jeho vedením sa tento ústav stal jedným z popredných pracovísk v oblasti reumatológie, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Okrem svojej práce na NÚRCH bol profesor Rovenský aj zakladajúcim predsedom Ligy proti reumatizmu na Slovensku, známej pod názvom Moja reuma. Prostredníctvom tejto organizácie sa zasadzoval za lepšiu informovanosť verejnosti o reumatických chorobách a za zlepšenie starostlivosti o pacientov. Jeho iniciatívy pomohli mnohým ľuďom získať potrebnú podporu a prístup k lepším formám liečby. Vďaka jeho odbornosti, empatii a nezištnosti sa stal inšpiráciou nielen pre svojich kolegov, ale aj pre množstvo pacientov.

 

 

 

Profesor Rovenský bol zároveň mimoriadne aktívny v oblasti publikovania, pričom pravidelne prispieval do domácich aj zahraničných časopisov s vysokým citačným indexom. Jeho vedecké práce boli citované viac ako 120-krát v odborných periodikách po celom svete. Za svoju prácu v medicíne získal prestížne ocenenie Zlatá medaila Slovenskej lekárskej spoločnosti. Okrem toho zastával funkciu predsedu alebo člena v rôznych odborných organizáciách a bol súčasťou redakčných rád viacerých časopisov, ako napríklad Informačný bulletin LPRe SR, Rheumatologia, Medicínsky monitor, Osteologický bulletin, Scripta Medica 2000 a Clinical Experimental Rheumatology.


 

 

 

 

Odchod profesora Rovenského je veľkou stratou pre celú lekársku komunitu, jeho rodinu a blízkych, ale aj pre všetkých, ktorí mali možnosť spoznať ho ako človeka plného energie, odhodlania a hlbokého ľudského citu.

Smrť uznávaného profesora zasiahla mnoho ľudí, ktorí naňho spomínajú s láskou. „Ach, úžasný odborník a človek. Odpočívajte v pokoji, pán profesor. Ďakujeme za Vaše celoživotné dielo venované reumatickým a autoimunitným pacientom,“ uviedla Jana. „Rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť. Pán profesor, ďakujem za možnosť osobného kontaktu a rozhovoru o mojom raritnom RO v Piešťanoch. Odpočívajte v pokoji,“ komentovala Lucia. „Pán profesor bol človek s veľkým Č. Veľká škoda. Úprimnú sústrasť,“ napísala Eliška.