Módne deky v roku 2024 - aký vzor si vybrať do interiéru?


Lifestyle

Foto: Módne deky v roku 2024 - aký vzor si vybrať do interiéru?

Je ťažké predstaviť si zariadenie obývačky alebo spálne bez hrejivej a na dotyk príjemnej prikrývky. Je nielen výbornou ochranou pred chladom počas chladnejších večerov, ale aj účinným dekoratívnym prvkom, ktorý podčiarkne štýl interiéru a postará sa o vhodnú atmosféru miestnosti. Prikrývky, koberce a prehozy by mali byť prispôsobené štýlu a charakteru interiéru, preto sa módne vzory menia rovnako často ako interiérové trendy. Aké vzory prikrývok sú módne v roku 2024? Ktorým vzorom sa oplatí venovať osobitnú pozornosť?  

Jednoduchý a minimalistický dizajn je vždy v kurze

Minimalizmus v interiérovom dizajne už roky nevychádza z módy. Minimalistické vzory sú voľbou pre tých, ktorí oceňujú jednoduchosť a harmóniu v interiéri. Prikrývky tomto štýle sú zvyčajne jednofarebné alebo s jemnými geometrickými vzormi. Minimalistické deky v béžových a sivých tónoch sa dokonale hodia k moderným interiérom. Dodávajú eleganciu a neprekryjú priestor. Vo farbách roku 2024 prevládajú tlmené, prírodné odtiene, ktoré dokonale zapadajú do ekologických trendov a túžby po návrate k prírode. Preto sa oplatí zvoliť prikrývky v zemitých tónoch, ktoré sa budú hodiť k škandinávskym a japonským štýlom. V modernom minimalistickom prostredí môžete zvoliť aj bielu alebo čiernu farbu a jednoduché geometrické vzory v podobe štvorcov, obdĺžnikov alebo čiar, ktoré dodajú trochu dynamiky. 

Prírodné kvetinové vzory 

Rok 2024 priniesol aj mnoho odkazov na prírodu. Okrem výrazných farieb sa objavili oblé tvary nábytku, ktoré odkazujú na tvary vyskytujúce sa v prírode. Nie je prekvapením, že do módy sa dostali aj prikrývky s kvetinovými a zvieracími motívmi. Kvety, listy, vetvičky - to sú vzory, ktoré dokonale zapadajú do ekologických trendov a interiérov inšpirovaných prírodou. Sú ideálne aj pre boho a klasické interiéry. Zvieracie motívy, ako sú jelene, vtáky a vlci, sú typické aj pre škandinávske a rustikálne interiéry. Prikrývky s prírodnými prvkami sa hodia k prírodným materiálom, ako je drevo, ratan, ľan alebo bavlna. 

Výrazné vintage prikrývky - návrat ku klasike

Vintage štýl sa naďalej teší trvalej obľube. Prikrývky inšpirované módou 60. a 70. rokov vynikajú retro farbami a vzormi charakteristickými pre túto dobu. Môžete sa rozhodnúť pre klasické kockované vzory alebo patchworkové prikrývky, ktoré sú vyrobené z kombinovaných kusov látok v rôznych farbách a vzoroch. Prikrývky vo vintage štýle sa  skvele vynímajú v retro interiéroch a v klasickom prostredí inšpirovanom estetikou druhej polovice 20. storočia. 

Miešanie štýlov a vzorov - prikrývky v eklektickom štýle

Interiéry roku 2024 sú tiež o eklekticizme a umeleckej slobode, preto môžete bez obáv siahnuť po prikrývkach so zaujímavými a originálnymi vzormi, ktoré sú mimoriadne výrazným akcentom usporiadania. Za pozornosť určite stoja deky so vzormi inšpirovanými abstraktným umením a deky s etnickými motívmi. Inšpirácie africkými, ázijskými alebo juhoamerickými kultúrami sú opakujúcim sa prvkom v boho aranžmánoch, ktoré už nejaký čas dominujú aj v interiéroch. Eklekticizmus umožňuje odvážne kombinácie štýlov a vzorov, preto sú dobrou voľbou aj prikrývky vo výrazných a osobitých farbách ako aj tie, ktoré kombinujú rôzne textúry. Prikrývky s pletenými textúrami alebo geometrickými väzbami patria k najmodernejším voľbám pre moderné interiéry. Tieto typy prikrývok sa dokonale hodia k mäkkým tkaninám a dodávajú interiéru útulnosť. Veľmi obľúbené sú aj prikrývky so strapcami, ktoré sa dobre kombinujú s rustikálnym a boho štýlom. 

Ako si vybrať prikrývku, ktorá bude ladiť so štýlom interiéru?

Prikrývka by mala byť vždy v súlade so štýlom interiéru, pretože len tak bude atraktívnym dizajnovým prvkom. V minimalistickom prostredí budú dobre pôsobiť prikrývky v tlmených farbách alebo s jemnými vzormi bez zbytočných ozdôb. V rustikálnych a boho interiéroch sa rozhodnite pre prírodné vzory, plédy a prikrývky so strapcami, ktoré vnesú do interiéru uvoľnenú a útulnú atmosféru. Štýlové jednofarebné alebo kockované deky dokonale ladia s klasickými interiérmi. V tomto prípade môžete zvoliť odvážnejšie farby, sýte odtiene modrej, bordovej alebo fľaškovo zelenej. Takéto deky vnesú do interiéru eleganciu, najmä v kombinácii s tmavým nábytkom alebo zlatými akcentmi. Výrazné vzory, abstraktné vzory a intenzívne farby sú dokonalou voľbou pre eklektické interiéry, ktoré zdôraznia jedinečný charakter miestnosti.

Najmódnejšie prikrývky 2024

Interiérové trendy roku 2024 sa vyznačujú veľkou rozmanitosťou, od minimalistických úprav v japonskom duchu až po umelecký individualizmus. Trendy sú aj deky s veľkou rozmanitosťou návrhov, textúr a farieb, takže každý si nájde ten správny výrobok pre svoje zariadenie. Prikrývka by mala navodzovať pocit tepla a útulnosti, dopĺňať priestor a vytvárať efektný doplnok interiéru, najmä v kombinácii s dekoračnými vankúšmi a inými textíliami, ktoré sú zodpovedné za útulnú atmosféru. Veľmi zaujímavou možnosťou sú aj deky s vianočnými motívmi, ktoré vám pomôžu vytvoriť slávnostné aranžmá a vniesť do interiéru výnimočnú atmosféru. 



Zdroj: Inzercia/PR článok

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj