Zvony a hodiny na Kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi opäť fungujú. Čo všetko bolo zrekonštruované?


Foto: Zvony a hodiny na Kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi opäť fungujú. Čo všetko bolo zrekonštruované? Foto: Sereď Fara

 

 

 

 

V Seredi sa nedávno uskutočnila významná udalosť, ktorá potešila nielen miestnych veriacich, ale aj nadšencov histórie. Kostol sv. Jána Krstiteľa po rozsiahlej obnove opäť spustil svoje zvony a vežové hodiny. Tieto dôležité symboly duchovného a kultúrneho dedičstva tak znovu ožili, prinášajúc do mesta nový a tradičný zvuk.

Vo veži kostola sú umiestnené štyri zvony, z ktorých každý má svoj jedinečný príbeh a zasvätenie. Najstarší z nich, pochádzajúci z roku 1876, je tichým svedkom histórie. Zvyšné tri zvony, odliate v roku 1922, nahradili pôvodné, ktoré boli počas prvej svetovej vojny odobraté pre vojenské účely.

 

 

 

 


Najväčší zvon je venovaný patrónovi kostola, sv. Jánovi Krstiteľovi, zatiaľ čo ostatné sú zasvätené Preblahoslavenej Panne Márii, sv. Jozefovi a sv. Barbore. Obnova kostola sa sústredila najmä na technické zázemie, pričom samotné zvony zostali nezmenené, aby si uchovali svoju historickú a duchovnú hodnotu.

Kostol sv. Jána Krstiteľa, FB/Seredsity.sk

Podľa informácií rekonštrukcia zahŕňala výmenu troch poškodených trámov na zvonovej plošine, ktoré mali takmer 250 rokov, a tiež inštaláciu novej kovovej stolice a dubových hláv na uchytenie zvonov. Zvonové srdcia boli obnovené, čo im prinieslo nový, čistý zvuk. Modernizácia zároveň zahŕňala inštaláciu nových elektrických rozvodov a automatického systému, ktorý teraz riadi nielen zvonenie, ale aj odbíjanie hodín.

 

 

 

 

Celkové náklady na rekonštrukciu dosiahli sumu 28 884 eur. Táto investícia bola považovaná za kľúčový krok v ochrane kultúrneho a duchovného dedičstva mesta. Fara Sereď sa rozhodla pre komplexnú obnovu s víziou, že toto dedičstvo bude slúžiť nielen súčasným, ale aj budúcim generáciám. Týmto krokom sa zabezpečilo, že zvony a hodiny budú naďalej informovať o čase a významných udalostiach v živote komunity.