Ktoré slovenské jedlá označili turisti za tie najhoršie? Pozrite, či nezhejtovali aj vaše obľúbené


Toto sú podľa turistov najhoršie slovenské jedlá. Je tam aj to vaše?

Foto: Ktoré slovenské jedlá označili turisti za tie najhoršie? Pozrite, či nezhejtovali aj vaše obľúbené Foto: mozemsavydavat.sk, freepik

 

Slovenská kuchyňa síce nie je príliš známa vo svete, no stále má svoje čaro. V aktuálnom rebríčku svetových kuchýň, ktorý zostavil portál Tasteatlas, obsadila 42. miesto zo 100 hodnotených krajín. V hodnotení sa umiestnila za susednou českou kuchyňou, ale prekvapivo ju predbehli aj kuchyne ako anglická a americká, ktoré nie sú bežne považované za kulinárske hviezdy.

Toto je rebríček jedál, ktoré v septembrovom vydaní získali najnižšie hodnotenia. Väčšina z týchto hodnotení pochádza od zahraničných návštevníkov, ktorí mali možnosť vyskúšať slovenské špeciality. Mnohé z týchto jedál však nie sú striktne slovenské, keďže sa bežne vyskytujú aj v kuchyniach susedných krajín.

10. Strapačky

Strapačky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa podobá haluškám. Najčastejšie sa podávajú s kyslou kapustou a údenou slaninou, čo im dodáva výraznú chuť. Cesto sa pripravuje zo strúhaných zemiakov, múky a soli, a po uvarení sa premieša s dusenou kyslou kapustou a opečenou slaninou. Tento pokrm je populárny najmä na vidieku a je charakteristický svojou výdatnosťou a jednoduchou prípravou.

9. Žemľovka

Žemľovka je sladké jedlo slovenského a českého pôvodu. Ide o zapečený pokrm, ktorý sa pripravuje zo starších rožkov alebo žemlí, mlieka, vajec, tvarohu a ovocia, najčastejšie jabĺk. Namočené pečivo sa vrství spolu s nastrúhanými jablkami, tvarohom, škoricou a hrozienkami, pričom vrstvy sa zalievajú mliečno-vaječnou zmesou. Žemľovka sa potom pečie do zlatista. Vďaka kombinácii jemne karamelizovaného ovocia, tvarohu a škoricovej vône ide o veľmi obľúbené jedlo, často servírované ako sladký obed alebo dezert.

8. Karbanátky/Fašírky

Karbanátky sú mäsové fašírky, ktoré sa pripravujú z mletého mäsa (najčastejšie bravčového, hovädzieho alebo ich kombinácie) spolu s ďalšími prísadami, ako je cibuľa, cesnak, vajcia, strúhanka a koreniny. Dnes existujú aj rôzne vegetariánske či dokonca vegánske variácie, ktoré obsahujú namiesto mäsa cícer, šošovicu, fazuľu alebo tofu. Z tejto zmesi sa vytvoria placky, ktoré sa následne smažia na panvici alebo pečú v rúre. Karbanátky sú obľúbené ako hlavný chod, často sa podávajú so zemiakovou kašou, šalátom alebo chlebom. Je to jedno z tradičných jedál, ktoré sa v rôznych verziách pripravuje po celej Európe.

7. Demikát

Demikát je tradičná slovenská polievka, pripravovaná z bryndze a mlieka alebo smotany. Ide o jednoduchú a výdatnú polievku, ktorá má výraznú chuť bryndze. Často sa podáva s chlebom alebo posypaná opraženou slaninou. Demikát bol pôvodne pokrm pastierov na slovenských salašoch a stal sa symbolom ľudovej kuchyne, ktorá využíva bežne dostupné suroviny na prípravu sýtych jedál.

6. Liptauer/Bryndzová nátierka

Liptauer je druh nátierky, ktorá pochádza z Liptova, no dnes je populárna aj v ďalších krajinách strednej Európy. Ide o jemne pikantnú nátierku, ktorá sa tradične pripravuje z bryndze (ovčí syr), masla alebo smotany a rôznych dochucovadiel, ako sú horčica, mletá paprika, cibuľa, cesnak, rascová semienka a nakladané uhorky. Táto nátierka sa často podáva na chlebe alebo hrianke a má krémovú konzistenciu s jemne kyslou chuťou, ktorá je charakteristická pre bryndzu. Je obľúbená ako predjedlo alebo ako súčasť pohostenia.


5. Veka/Sendvičový chlieb

Sendvičový chlieb sa občas označuje termínom veka. Má podlhovastý tvar a je vyrobený z bielej pšeničnej múky. Veka sa často používa na prípravu rôznych obložených chlebíčkov alebo na zapekanie. Má jemnú, mäkkú striedku a tenkú kôrku, ktorá nie je príliš tvrdá. Tento typ pečiva je populárny v strednej a východnej Európe, kde sa využíva pri rôznych príležitostiach, ako sú oslavy a spoločenské podujatia, najmä ako základ pre jednohubky.

4. Fliačky s kapustou

Fliačky s kapustou sú tradičné jedlo slovenskej kuchyne. Ide o jednoduché cestovinové jedlo, kde základ tvoria fliačky – drobné štvorčekové cestoviny – a dusená kapusta. Kapusta sa väčšinou opečie na cibuľke s trochou masti alebo oleja, často dochutená cukrom, aby mala mierne sladkastú chuť. Cestoviny sa uvaria a potom sa zmiešajú s kapustou. Toto jedlo je obľúbené pre svoju nenáročnosť, jednoduchú prípravu a výbornú chuť, ktorá spája slanú a jemne sladkú chuť. Často sa podávajú ako príloha, ale môžu byť aj samostatným jedlom.

3. Kokosové ježe

Ide o dezert, ktorý pozostáva z mäkkého piškótového alebo iného nadýchaného cesta nakrájaného na kocky, namočeného v čokoládovej poleve a následne obaľovaného v strúhanom kokose. Tento dezert dostal svoje meno pre svoj vzhľad pripomínajúci ježka s “bodliakmi” z kokosu. Kokosové ježe sú obľúbené v domácnostiach, často sa pripravujú pri rôznych príležitostiach, ako sú oslavy, sviatky, alebo len ako sladké potešenie ku káve. Ich príprava je pomerne jednoduchá a výsledný dezert je chutný a šťavnatý, vďaka čokoládovej poleve, ktorá nasýti kocky cesta.

2. Ryžový nákyp

Ryžový nákyp mnohí poznajú zo škôl, keďže sa často objavoval na tanieri v školských jedálňach. Je to sladké jedlo, ktoré sa pripravuje z varenej ryže. Tá sa mieša s mliekom, vajcami, cukrom a ďalšími ingredienciami, ako sú maslo a vanilka. Ryža sa obvykle pred varením v mlieku uvarí v slanej vode, aby získala jemnú konzistenciu.

Do nákypu sa často pridáva ovocie, najmä jablká, marhule alebo broskyne, ktoré sa vrství medzi vrstvami ryže. Nákyp sa pečie v rúre, až kým nevytvorí zlatistú kôrku. Pred podávaním sa môže posypať práškovým cukrom alebo podávať s trochou ovocnej šťavy či džemu. Výsledný pokrm je jemný a chutný, ideálny ako sladký hlavný chod alebo dezert.

1. Smotanová nátierka

Najhoršie hodnoteným slovenským jedlom je v súčasnosti nátierka, ktorá sa pripravuje kombinovaním kyslej smotany, jogurtu a niekedy aj cmaru. Tieto ingrediencie vytvárajú charakteristickú chuť, ktorá však neoslovila všetkých. Smotanová nátierka je jednoduchý druh nátierky, ktorá sa pripravuje hlavne zo zakysanej smotany. Medzi ďalšie bežné ingrediencie patrí maslo, soľ, mleté korenie a rôzne príchute ako nasekaná cibuľka, pažítka alebo bylinky.  Je vhodná na natieranie na chlieb, pečivo alebo krekry a často sa používa ako rýchle a ľahké občerstvenie alebo raňajky.

Portál Tasteatlas sa zameriava na mapovanie a propagáciu tradičných jedál, regionálnych kuchýň a lokálnych surovín z celého sveta. Ponúka používateľom možnosť objavovať tradičné recepty, informácie o rôznych potravinách a rebríčky hodnotenia jedál, ktoré sú na základe recenzií zostavené komunitou používateľov. Aj keď sa slovenská kuchyňa umiestnila takmer v druhej polovici rebríčka, stále má veľa jedál, ktoré stoja za pozornosť, a možno iba potrebuje viac šancí zaujať svet svojou rozmanitosťou a chuťou.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu