Z centra Trnavy zmizne betón, nahradí ju zelená oáza s fontánou a alejou stromov. Projekt bude stáť takmer milión


Trnava mení betón na zeleň: Za 760-tisíc eur vznikne nová oddychová zóna

Foto: Z centra Trnavy zmizne betón, nahradí ju zelená oáza s fontánou a alejou stromov. Projekt bude stáť takmer milión Foto: Mesto Trnava, Ateliér DV

Už tento pondelok, 7. októbra 2024, sa začne výrazná zmena pre centrum Trnavy. Priestor pred známym Obchodným domom Jednota sa totiž oficiálne odovzdáva stavebnej firme, aby tu vytvorila novú verejnú oddychovú zónu. Trnavčania tak môžu očakávať viac zelene, lavičky, fontánu a dokonca aj miesto pre cyklistov, uviedlo mesto.

Tento priestor, nachádzajúci sa na Paulínskej ulici, má bohatú históriu. Kým dnes ide o nevyužitú plochu, kedysi tu stálo trhovisko na Zelenom rínku, ktorý bol zlikvidovaný počas asanácie v 60. rokoch. Namiesto toho vyrástli Obchodný dom Jednota a Dom kultúry ROH, no dnes je oblasť považovaná za potenciál na vytvorenie atraktívneho miesta pre ľudí.

Zdroj: Mesto Trnava, Ateliér DV

K zmene dochádza po dlhých rokoch

Po rokoch zanedbania prichádza revitalizácia. Mesto sľubuje, že nový priestor bude nielen miestom oddychu, ale aj príjemným miestom na prechádzky a stretnutia. Jednou z hlavných atrakcií bude stromová alej, zatrávnená plocha, lavičky a fontána. Mestskí cyklisti sa môžu tešiť na prístrešok pre bicykle a pitné fontánky. Povrchy pre chodcov budú pokryté dlažbou, ktorá zapadne do konceptu trnavskej mestskej architektúry.

Zdroj: Mesto Trnava, Ateliér DV

Nie je to však projekt, ktorý by sa objavil z ničoho nič. Mesto Trnava pracuje na ňom už od roku 2021, keď vznikla prvá architektonická štúdia. Obyvatelia tiež priložili ruku k dielu, keď v roku 2023 tento projekt zvolili ako druhú najvyššiu prioritu zo 73 iných návrhov. Je jasné, že Trnavčania túto zmenu očakávali a podporujú ju.

Samozrejme, projekt nie je lacný – celková investícia dosiahne 767 488,02 eur s DPH. Je to však cena za to, aby sa z tejto zanedbanej časti mesta stalo príjemné miesto na oddych a zároveň priestor, ktorý pomôže ochladiť centrum počas horúcich letných dní.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu