Skalica rieši problém s predajom budovy. Prvotný záujemca odstúpil, na internete sa šíria rôzne konšpirácie


Skalica rieši problém s predajom budovy. Prvotný záujemca odstúpil

Foto: Skalica rieši problém s predajom budovy. Prvotný záujemca odstúpil, na internete sa šíria rôzne konšpirácie Foto: Facebook/Mesto Skalica

Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili skalickí poslanci vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na predaj Pláňavskej búdy, ktorú doteraz využívala Poľovnícka spoločnosť Skalica-Pole. Stalo sa tak na základe vzájomnej dohody medzi poslaneckým zborom a touto poľovníckou spoločnosťou, ktorá prejavila záujem kúpiť objekt do vlastného majetku.

„Vzhľadom na neúplné a neoverené informácie, ktoré od večerňajších hodín kolujú medzi verejnosťou, prikladáme podrobnú genézu a vysvetlenie celej situácie,“ uvádza mesto na sociálnej sieti.

Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) prijal pri svojej pravidelnej kontrole samosprávy opatrenie, aby Skalica prehodnotila všetky nájomné zmluvy, ktoré má dlhodobo uzatvorené. A to z dôvodu lepšieho a hospodárnejšieho nastavenia ich znenia, mimo iné aj nastavenia komerčných (neznížených) cien nájmov s inflačnou doložkou.

„Toto opatrenie sa, bohužiaľ, citeľne dotklo aj viacerých organizácií, ktoré pôsobia v nekomerčnej sfére, napr. v kultúrnom či v školskom odvetví (FS Skaličan a pod.). So všetkými nájomcami sa tak na základe tohto opatrenia musia momentálne uzatvárať nové zmluvy na komerčnú (nezníženú) cenu nájmu,“ priblížilo mesto.

Namiesto novej zmluvy predaj

Medzi týchto nájomcov patrí aj Poľovnícka spoločnosť Skalica-Pole, ktorá v rámci nájmu využíva Pláňavskú búdu. Poľovníkom, tak ako aj ostatným organizáciám, bola podľa mesta na základe opatrenia NKÚ Správou mestského majetku predložená nová nájomná zmluva, s ktorej podmienkami však poľovné združenie nesúhlasilo.

Poľovníci následne predložili mestu žiadosť o určenie osobitného zreteľa (o prípadnú zníženú cenu nájmu) a zúčastnili sa pracovnej porady poslaneckého zboru, kde prišli túto žiadosť prediskutovať. Medzi poslancami a poľovníkmi nedošlo k dohode na osobitnom zreteli. Záverom však bolo, že poľovníci prejavili záujem Pláňavskú búdu odkúpiť.

„Keďže poľovníkom, ako nájomcom, zo zákona nevzniká právny nárok na prednostný odkup majetku, predaj Pláňavskej búdy bol realizovaný obchodnou verejnou súťažou (OVS). Poslanecký zbor však poľovníkov upozornil, že pri obchodnej verejnej súťaži, tak ako to zákon stanovuje, sa môžu prihlásiť viacerí záujemcovia. A princípom súťaže je, že vyhráva najvyššia ponuka. Neexistuje tak garancia toho, že sa víťazmi súťaže stane práve ich spoločnosť,“ popísalo mesto.


Táto skutočnosť rozhodnutie poľovníkov nezmenila. Mestské zastupiteľstvo tak na základe ich záujmu o kúpu na májovom rokovaní najskôr zaradilo Pláňavskú búdu do prebytočného majetku mesta a na júnovom zasadnutí  jednohlasne schválilo formu jej predaja, minimálnu ponúknutú cenu, podmienky súťaže a ostatné zákonné náležitosti.

Na internete kolujú rôzne informácie

Poslanecký zbor v rámci týchto súťažných podmienok zároveň určil na vyhodnotenie obchodnej verejnej súťaže komisiu, ktorú vymenuje primátorka mesta. Zastúpenie v nej majú zamestnanci mestského úradu a poslanci mestského zastupiteľstva. Ako uviedlo mesto v sobotu na sociálnej sieti, OVS v súčasnosti ešte stále nie je ukončená. Stane sa tak do 10 pracovných dní od otvárania súťažných obálok komisiou, kedy budú zverejnené predložené ponuky v súťaži a zápisnica komisie z vyhodnotenia.

„Napriek tejto skutočnosti už vo verejnom diskurze kolujú informácie z priebehu súťaže, meno alebo mená záujemcov, ako aj vyhodnotenie obchodnej verejnej súťaže, ktoré sú ešte stále podľa zákona neverejné, kým nie je súťaž ukončená,“ tvrdí mesto.

Skalica preto zváži právne kroky, keďže tieto informácie a spôsob ich podania účelovo poškodzujú dobré meno mesta, jeho zamestnancov, ako aj poslancov mestského zastupiteľstva, z ktorých všetci konali v súlade s platnou legislatívou Slovenskej republiky.

Mesto Skalica musí pri tejto príležitosti opakovane zdôrazniť, že sa snažilo vyjsť poľovníckej obci maximálne v ústrety – výhradne a len na základe záujmu poľovníkov o odkup Pláňavskej búdy zaradilo mestské zastupiteľstvo tento objekt do prebytočného majetku mesta, schválilo podmienky obchodnej verejnej súťaže a vyhlásilo samotnú súťaž na predaj tohto objektu,“ bráni sa mesto.

Princíp obchodnej verejnej súťaže však zo zákona otvára možnosť odkupu všetkým záujemcom, z ktorých úspešný je ten, ktorý splní všetky podmienky a ponúkne najvyššiu sumu. Poľovnícka spoločnosť bola podľa vyjadrenia mesta s formou obchodnej verejnej súťaže oboznámená.

„Ako samosprávu nás preto veľmi mrzí, že sa Poľovnícka spoločnosť Skalica-Pole nakoniec rozhodla uprednostniť tento riskantný variant a nepokračovať v rokovaniach o nových podmienkach novej nájomnej zmluvy, ktorá by garantovala kontinuitu v doterajšom nájomnom vzťahu,“ dodalo mesto.



Bratislava
Nitra
Trenčín
Žilina
Košice
Nitra
Žilina
Prešov
Bratislava
Trenčín
Prešov
Košice
Banská Bystrica
Banská Bystrica