V Trnave vyčíňa gang, ktorý kradne karavany. Všetko majú dopredu premyslené, prinesú si aj vlastnú naftu


Vo viacerých okresoch na Slovensku kradne organizovaný gang karavany

Foto: V Trnave vyčíňa gang, ktorý kradne karavany. Všetko majú dopredu premyslené, prinesú si aj vlastnú naftu Foto: Pexels, Freepik

 

 

 

 

V niekoľkých krajoch na Slovensku pôsobí špecializovaný gang zlodejov áut, ktorý sa zameriava na konkrétny typ vozidiel – karavany. Ide pravdepodobne o organizovanú skupinu, ktorá si vyberá firmy predávajúce alebo prenajímajúce tieto vozidlá. Majiteľom už údajne spôsobili škody v hodnote približne milión eur, informuje TV Joj.

 

 

 

 

Dvojica podozrivých mužov kradla aj v trnavskom Emparku. Najskôr si na parkovisku prezreli vozidlá a zdá sa, že mali všetko vopred premyslené. Nebolo to totiž ich prvé pôsobenie na tomto mieste. Pokus o krádež jedného z karavanov im však nevyšiel, nakoľko nemali riadiacu jednotku pre automatickú prevodovku.


„Vylomili zámok, dostali sa dnu, poškodili spínaciu skrinku, otvorili kapotu a odtrhli kryt riadiacej jednotky. Bola odpojená, takže keď kradnú, prinášajú si vlastnú riadiacu jednotku,“ uviedol predajca karavanov Boris Švirec.

 

 

 

 

Pri druhom karavane boli však už zlodeji úspešní. Podľa predajcu si vždy prinesú so sebou aj naftu, aby nemuseli s ukradnutým vozidlom zastavovať na čerpacej stanici. Momentálne sa zameriavajú na polointegrované karavany jednej konkrétnej značky s manuálnou prevodovkou.


Krádežiam sa pokúsili zabrániť

 

 

 

 

Aby zabránili ďalším krádežiam, pracovníci firmy zaparkovali pred karavany vozidlá, ktoré by mohli zlodejom skomplikovať prácu. „Prípad odcudzeného karavanu prevzal vyšetrovateľ okresnej kriminálnej polície, ktorý začal trestné stíhanie pre prečin krádeže. Podľa zákona za takýto čin hrozí trest až štyri roky väzenia, uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová.

 

 

 

 

Aká je vyčíslená škoda a v akých cenách sa pohybuje jeden karavan? Na túto otázku odpovedal prezident Slovenskej asociácie campingu a caravaningu Jaroslav Mišura: „Priemerná cena je okolo 80-tisíc eur, čo znamená, že celková škoda dosahuje približne jeden milión eur.“

Kradli aj v Košickom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji

Gang zlodejov neoperoval iba v Trnave, ale aj v Košiciach, Rimavskej Sobote a Sučanoch. „Za posledný týždeň bolo na Slovensku ukradnutých 12 karavanov. Hoci pri priemerných piatich ukradnutých autách denne to nie je vysoké číslo, nikdy predtým sa nestalo, že by za týždeň zmizlo 12 karavanov,“ doplnil Mišura.

 

 

 

 

Polícia v Košiciach zaznamenala minulý týždeň jeden prípad krádeže karavanov. „Doposiaľ neznámy páchateľ ukradol dve motorové vozidlá, ktoré neoprávnene používal. Jeden z karavanov neskôr nechal na parkovisku na Prešovskej ceste smerom do Prešova a druhý zaparkoval pri okraji cesty v obci Budimír,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. Majiteľovi tým vznikla škoda vo výške 150-tisíc eur.