Neďaleko Gabčíkova bol nájdený otrávený vzácny dravec. Urobili sme si medzinárodnú hanbu, tvrdí ochranár


Blízko Gabčíkova objavili ochranári otráveného orliaka morského

Foto: Neďaleko Gabčíkova bol nájdený otrávený vzácny dravec. Urobili sme si medzinárodnú hanbu, tvrdí ochranár Foto: FB/Ornitológia na Slovensku

Blízko Gabčíkova objavili ochranári otráveného orliaka morského, vzácneho dravca s odhadovanou spoločenskou hodnotou 10-tisíc eur. Páchateľ použil návnadu s nelegálnym jedom. Orliak pritom priletel z inej krajiny, informuje RTVS.

 

 

 

Telo dravca bolo nájdené uprostred poľa, a vzhľadom na známky rozkladu, tam ležalo už dlhší čas.

„Mal vysielačku. Bol to jedinec, ktorému ju inštalovali rakúski ochranári. Urobili sme si medzinárodnú hanbu, lebo nám hlásili, že tu je ten uhynutý jedinec,“ uviedol predseda organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

 

 

 

 

Ochranári sa domnievajú, že páchateľ použil karbofurán. Ide o jed, ktorý je od roku 2008 zakázaný v celej Európskej únii. Napriek zákazu sa s ním ochranári už stretli pri viacerých prípadoch otravy zveri. Karbofurán po požití v priebehu niekoľkých sekúnd spôsobí zvieraťu paralýzu, čo vedie k jeho uduseniu.


 

 

 

 

Prípadom sa zaoberá polícia

 

 

 

 

Prípadom sa, okrem ochranárov, zaoberá aj polícia a enviropolícia. Jej členovia spolu s vycvičeným psom prehľadávali oblasť nálezu a hľadali ďalšie otrávené návnady.

„Potenciálne teda by mohla byť tou návnadou. No teraz už predbehli nás diviaky, ktoré tú sovu zožrali a nechali tu len zvyšky. Potýkame sa s týmto problémom už dve desaťročia. Cez ruky prešli už desiatky, možno aj stovky otrávených dravcov,“ dodal Chavko.


 

 

 

 

Jeden z najzávažnejších prípadov otráv dravcov sa stal v roku 2018, keď ochranári naraz objavili 12 otrávených orliakov morských. Najväčší počet obetí však zaznamenali u myšiakov poľných, kde je počet otrávených jedincov najvyšší.

 

 

 

 

Spoločenská hodnota orliaka morského je stanovená na 10-tisíc eur. Ak sa páchateľovi preukáže zodpovednosť za jeho usmrtenie, môže čeliť trestu odňatia slobody v rozmedzí od jedného do šiestich rokov.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj