Polícia kontroluje, či pustíte slepcov cez priechod. V Trnavskom kraji prebieha Deň bielej palice


Na cestách Trnavského kraja prebieha špeciálna kontrola

Foto: Polícia kontroluje, či pustíte slepcov cez priechod. V Trnavskom kraji prebieha Deň bielej palice
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Dátum 15. októbra je Svetovým dňom bielej palice. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska preto pravidelne v tento deň spoločne s Prezídiom Policajného zboru organizuje preventívnu dopravnú aktivitu, ktorá má preskúšať a zároveň poučiť vodičov.

Policajné hliadky v 37 mestách na Slovensku vrátane Trnavského kraja obsadili priechody pre chodcov. Spolu s nimi sa na 41 miestach nachádzajú aj figuranti a informátori únie nevidiacich, ktorí zisťujú, ako šoféri zareagujú na signál s bielou palicou.

Zákon o cestnej premávke priamo upravuje povinnosti vodičov voči nevidiacim chodcom, ktorí používajú bielu palicu. Vodiči sú povinní dbať na zvýšenú opatrnosť a umožniť nevidiacim chodcom bezpečný prechod cez cestu. Týmto ustanovením sa zaručuje ochrana týchto zraniteľných účastníkov premávky,“ približuje polícia.

Každý vodič by mal poznať signál nevidiacich osôb, ktoré chcú prejsť cez priechod. Svoju bielu palicu vtedy tesne pred cestou zodvihnú do výšky pása a držia ju tak niekoľko sekúnd. Šofér má na takéto znamenie reagovať zastavením vozidla.


„Neodporúčame, aby na chodca s bielou palicou trúbili, pretože to môže vyhodnotiť ako nebezpečie a ostane stáť. Blikanie zasa nevidí. V prípade, že by nevidiaci nereagoval, môže ho vodič osloviť a uistiť o bezpečnom prechode cez priechod,“ radí hlavná koordinátorka akcie Ivana Frčová.

Biela palica je pre nevidiacich a slabozrakých ľudí extrémne dôležitou pomôckou, ktorá im umožňuje sa bezpečnejšie pohybovať v exteriéri, rozpoznávať prekážky a orientovať sa. Vďaka nej dokážu fungovať omnoho samostatnejšie, stále ich však na cestách ohrozujú nezodpovední vodiči, ktorí nereagujú na ich signály. Únia nevidiacich a polícia preto už 15 rokov organizujú podobné akcie, ktoré poskytujú osvetu o správnom správaní sa voči zraniteľným účastníkom cestnej premávky.

„Je symbolom odvahy – vydať sa sám do ulíc, prekonávať prekážky, ktoré sú pre bežnú verejnosť často neviditeľné. S pomocou bielej palice a správneho nácviku priestorovej orientácie sa aj ľudia s ťažkým zrakovým postihnutím dokážu samostatne dostať tam, kam potrebujú,“ hovorí Ivana Frčová o bielej palici.





Bratislava
Prešov
Bratislava
Trenčín
Žilina
Prešov
Trenčín
Košice
Košice
Žilina
Nitra
Banská Bystrica
Banská Bystrica
Nitra