V Trnavskom kraji sa žije najlepšie v Bohdanovciach nad Trnavou. Ktoré obce prepadli?


V Bohdanovciach nad Trnavou sa žije najlepšie. Ako sú na tom ostatné obce?

Foto: V Trnavskom kraji sa žije najlepšie v Bohdanovciach nad Trnavou. Ktoré obce prepadli? Foto: Región Trnava, KrasyTT.sk

  V ktorých mestách a obciach Trnavského kraja sa žije najlepšie?  Podľa rebríčka kvality života, ktorý zostavuje Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v slovenských samosprávach,  sú na tom najlepšie Bohdanovce nad Trnavou. Naopak, na konci zoznamu a teda najhoršie hodnotené sú Sasinkovo, Sap, Medveďov a Potônske Lúky.

NKÚ pri hodnotení kvality života zohľadňuje faktory, ktoré priamo ovplyvňujú každodenný život občanov v jednotlivých mestách a obciach. Celý rebríček nájdete na oficiálnej webovej stránke úradu.

„Občan jednoducho vyhľadá obec, o ktorú sa zaujíma a získa prehľad o konkrétnych ukazovateľoch, ako je napríklad nezamestnanosť alebo vzdialenosť k najbližšej nemocnici. Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3 000 bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ uviedla podrobnosti hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

NKÚ

Kvalitu života v mestách a obciach znázorňuje aj interaktívna mapa. Čim je územie obce či mesta viac zelené, tým sa tam lepšie žije a naopak - čím je územie viac červené, tým sa tam žije horšie.


V rámci Trnavského kraja najlepšie skončili Bohdanovce nad Trnavou, ktoré sa umiestnili na 34. mieste.

O kvalite života v Bohdanovciach nad Trnavou svedčí nízka nezamestnanosť ale aj nízky počet trestných činov v prepočte na 1000 obyvateľov - kým v Bohdanovciach ich je 5, napríklad v Hlohovci ich je 10 a v Trnave až 14.

Úplne najhoršie v rámci Trnavského kraja skončila obce Medveďov, Sap, Sasinkovo a Potônske Lúky. V celoslovenskom porovnaní sa Medveďov umiestnil na 2 787. mieste z celkovo viac ako 2900 samospráv. Kvalitu života tam ovplyvňuje viac ako 21-kilometrová vzdialenosť do najbližšej nemocnice, nízky   počet miest v materských školách   či viac ako 17-kilometrová vzdialenosť do najbližšej skládky. Podobné problémy majú aj v Sape, ktoré sa umiestnilo na 2 782. mieste - tam sa pridáva aj viac ako 11-kilometrová vzdialenosť k najbližšej strednej školy a pomerne vysoká nezamestnanosť.

NKÚ



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj