Trnava prebrala iniciatívu pri projekte južného obchvatu. Ten by mal pomôcť znížiť dopravné zaťaženie v meste


Iniciatívu pri projekte južného obchvatu v Trnave si prebralo mesto

Foto: Trnava prebrala iniciatívu pri projekte južného obchvatu. Ten by mal pomôcť znížiť dopravné zaťaženie v meste Foto: Mesto Trnava

Vybudovanie južného obchvatu mesta patrí pod Slovenskú správu ciest (SSC). Tento dôležitý projekt, ktorý má prepojiť rýchlostnú cestu R1 s cestou I/61 na Bratislavskej ulici, sa však už dlho nepohol. V roku 2011 SSC pripravila projektovú dokumentáciu, ale tá nespĺňala požiadavky stavebného úradu. Napriek výzvam a urgenciám zo strany mesta sa projekt neposunul ďalej.

Mesto Trnava sa tak rozhodlo vytvoriť projektovú dokumentáciu samo. Trvalo ďalšie dva roky, kým Slovenská správa ciest podpísala zmluvy potrebné na tento krok. K podpisu došlo začiatkom tohto roku, a tak mohlo mesto prevziať pôvodnú dokumentáciu od SSC a začať s jej aktualizáciou.



„Z našej strany ide o ústretový krok smerom k štátu, aby sme urýchlili procesy vedúce k výstavbe južného obchvatu. Všetky štandardné procesy a povolenia zostávajú rovnaké, ako keby ich realizovala Slovenská správa ciest, budú však v gescii mesta. Vďaka aktivite mesta konečne nastal v tomto smere posun vpred,“ uviedol primátor Trnavy Peter Bročka.

Južný obchvat, ktorý bude mať dĺžku takmer tri kilometre, pomôže znížiť dopravné zaťaženie sídliska Linčianska, odkloní tranzitnú dopravu z Tamaškovičovej, Ulice 9. mája a Bratislavskej a zlepší prístupnosť mestskej časti Modranka. Realizáciu obchvatu, ktorá by mala stáť medzi 50 a 70 miliónmi eur, zabezpečí Slovenská správa ciest, pričom sa počíta s dokončením do roku 2030.

Mesto Trnava sa okrem južného obchvatu aktívne zapája aj do iných dôležitých dopravných projektov, ktoré by mali byť v kompetencii štátu alebo Trnavského samosprávneho kraja. Medzi tieto projekty patrí severozápadné prepojenie od cesty I/51 po II/504 a západné prepojenie od cesty II/504 pri Medziháj po I/61.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj