Trnavu čaká neobvykle príjemný víkend. Prúdi k nám teplo z Afriky a zimu zastaví omega blok


Aké počasie bude v Trnavskom kraji cez víkend? Príde k nám teplo z Afriky

Foto: Trnavu čaká neobvykle príjemný víkend. Prúdi k nám teplo z Afriky a zimu zastaví omega blok Foto: pixabay.com

Posledné týždne zažívame pomerne stabilné a prijemné jesenné počasie. Dobrou správou je, že sa to nezmení ani cez víkend. Ako dokonca uvádza portál imeteo.sk, čaká nás neobvyklé teplo, ktoré sem bude prúdiť z Afriky. Teploty sa miestami vyšplhajú až na  20 °C, čo je na koniec októbra vysoké číslo.

Celú Európu teraz ovplyvňuje anticyklóna, teda rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá udržuje stabilné počasie a vysoké teploty. Ide o takzvaný omega blok, ktorý nad Európou, vrátane územia Slovenska, blokuje postup jednotlivých frontálnych systémov a tlakových níži od západu z oblasti Atlantiku. Chladný vzduch sa k nám tak teraz nedostane. 



Počas víkendu sa má tlaková výš presunúť nad Balkán, čím sa naša oblasť dostane do veľmi silného a mimoriadne teplého juhozápadného prúdenia vzduchu, ktoré sem donesie teplo až z Afriky. Pekné počasie má byť aj na horách, takže ak ste sa plánovali vybrať na turistiku, teraz je na to ten správny čas. Vo vyšších polohách budú teploty dosahovať až  15 °C, čo je podľa meteorológov abnormálne teplo na koniec októbra. 

Víkend nám nepokazia ani zrážky či výrazne silný vietor. Pozor si treba dať v niektorých oblastiach iba na ranné a nočné hmly. Nezabudnite ani na posun času, ktorý nás čaká teraz v noci zo soboty na nedeľu. V nedeľu o 3:00 hod. ráno sa čas pretočí dozadu na 2:00 hod., takže budeme spať o hodinu dlhšie. 

 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj