FOTO: V Trnave sa začalo s rekonštrukciou Emmerovej vily. Po rekonštrukcii bude opäť prístupná verejnosti


V Trnave rekonštruujú Emmerovú vilu v Ružovom parku

FOTO: V Trnave sa začalo s rekonštrukciou Emmerovej vily. Po rekonštrukcii bude opäť prístupná verejnosti Foto: Mesto Trnava

V piatok 11. októbra 2024 pracovníci odboru investičnej výstavby oficiálne odovzdali Emmerovu vilu zhotoviteľovi ako stavenisko. Po rekonštrukcii sa táto národná kultúrna pamiatka stane ozdobou obnoveného Ružového parku.

Emmerova vila, kedysi známa aj ako Pioniersky dom, dlhé roky slúžila Centru voľného času – Kalokagatii. V roku 2020 však bola z bezpečnostných dôvodov uzavretá kvôli jej zlému technickému stavu. V roku 2022 sa mesto rozhodlo túto národnú kultúrnu pamiatku obnoviť. Odborníci vykonali dodatočný architektonicko-historický výskum, reštaurátorský prieskum a presné zameranie objektu, ktoré sa stali základom pre projekt rekonštrukcie.

Mesto Trnava

Projektová dokumentácia obnovy Emmerovej vily, vypracovaná v roku 2023, bola navrhnutá s dôrazom na maximálnu flexibilitu priestorov, aby vila mohla v budúcnosti plniť rôzne funkcie. Tento rok projekt získal stavebné povolenie, a v rámci verejného obstarávania bol vybraný zhotoviteľ. Firma, ktorá sa ujala obnovy, má bohaté skúsenosti s rekonštrukciou historických budov po celom Slovensku a vdýchne vile nový život.


V exteriéri Emmerovej vily momentálne prebiehajú búracie práce a budujú sa prípojky na vodu a elektrinu. Vnútri budovy vykonávajú odborníci reštaurátorský výskum. Do konca roka sa plánuje demontáž interiérových častí, a ak to počasie umožní, odstránenie strešnej krytiny a rekonštrukcia krovu na západnej strane vily.

Mesto Trnava

Podľa zmluvy o dielo musí byť rekonštrukcia Emmerovej vily ukončená najneskôr do 19 mesiacov od odovzdania staveniska. Po obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky bude vila opäť otvorená pre obyvateľov mesta a zrevitalizovaný Ružový park obohatí nový architektonický skvost.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj