Zatvorenie strednej školy v Trnave pobúrilo študentov aj rodičov. Prečo prijímali prvákov, keď vedeli, že budú zatvárať?


V Trnave sa zatvorí stredná škola Gos-Sk. Čoho sa študenti najviac obávajú?

Foto: Zatvorenie strednej školy v Trnave pobúrilo študentov aj rodičov. Prečo prijímali prvákov, keď vedeli, že budú zatvárať? Foto: Mesto Trnava

Minulý týždeň sme informovali o súkromnej strednej odbornej škole Gos-Sk v Trnave, ktorá po takmer dvadsiatich rokoch ukončuje svoju činnosť. Tento školský rok je tak jej posledný.

Na situáciu pritom reagovalo aj mesto Trnava, ktoré uviedlo, že sa jedná o spoločnosť s ručením obmedzeným, nie štátnu školu, ktorá bezodplatne využívala pozemok mesta na Ulici Ferka Urbánka. Pôvodná zmluva o výpožičke bola uzatvorená na neurčito, avšak samotná generálna riaditeľka v roku 2010 požiadala o jej zmenu na dobu určitú.

Podľa informácií od TV Markíza škola tvrdí, že oficiálne stanovisko o neschválení žiadosti o predĺženie zmluvy nedostali dodnes a majú len list od majetkovej komisie spred takmer troch rokov, ktorá neodporúča mestskému zastupiteľstvu schváliť predĺženie doby výpožičky.


„Ešte dňa 26. 2. 2024 sme poslali Mestu Trnava oficiálny list do podateľne, kde sme opätovne žiadali o predĺženie výpožičky. Žiadnu odpoveď sme nedostali,“ tvrdí riaditeľ Gos-Sk v Trnave Igor Šturdík.


Mesto zároveň tvrdí, že škola bola už 15 rokov informovaná o nutnosti presťahovania. Mesto má teraz za cieľ zlúčiť vlastníctvo budov a pozemkov a vybudovať na tomto mieste novú mestskú infraštruktúru. „Plánujeme tu rozšírenie parkovacích kapacít pre autobusovú a železničnú stanicu a výstavbu mestských nájomných bytov,“ uviedla Veronika Majtánová, hovorkyňa Mesta Trnava.

Prečo prijímali prvákov?

Hoci stredná škola vedela o tom, že tento školský školský rok bude jej posledný, aj napriek tomu prijali nových žiakov. Teraz tak tak výber strednej školy musí riešiť 300 žiakov. Prečo ale škola prijala nových žiakov keď vedela o jej konci?

Pretože inak by škola neprežila, veď to sú peniaze. Inak by sme museli prepustiť nejakých učiteľov a zamestnancov,“ uviedla generálna riaditeľka Gos-Sk Janka Hečková a zároveň dodala, že ak by škole klesol počet žiakov o približne 110, koľko je prvákov, škola by finančne neprežila ani do konca tohto školského roka.

Čo bude teraz so študentami?

Hoci Trnavský samosprávny kraj zabezpečil pre študentov umiestnenie na iných stredných školách, niektorí však museli pokračovať v Galante, kam im kraj poskytne dopravu školským autobusom. To však nie je to, čo študentov trápi. Študenti majú oveľa väčšie obavy zo splnenia podmienky v podobe zvládnutia rozdielových skúšok.

Ak tieto skúšky nespravia, hrozí im, že skončia len s desaťročnou povinnou školskou dochádzkou, bez výučného listu či maturity. Rozdielové skúšky pritom nerobia obavy iba študentom ale aj ich rodičom. Od ministerstva školstva žiadajú výnimku, aby ich deti nemuseli skúšky absolvovať.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj