Zomrel šéfkuchár Pospíšil, prvý český držiteľ michelinskej hviezdy. Študoval na „hotelke“ v Piešťanoch


Zomrel známy šéfkuchár Pavel Pospíšil. Študoval na „hotelke“ v Piešťanoch

Foto: Zomrel šéfkuchár Pospíšil, prvý český držiteľ michelinskej hviezdy. Študoval na „hotelke“ v Piešťanoch
Foto: STVR

Vo veku 80 rokov zomrel známy český šéfkuchár Pavel Pospíšil. Ľudia ho mohli poznať z Tajomstva mojej kuchyne, v slovenskej televízii účinkoval spolu s herečkou Kamilou Magálovou. Časť svojho študentského života strávil v Piešťanoch na hotelovej akadémii.  O jeho úmrtí informovali Aktuality.sk.

V krátkom časovom rozmedzí ma opustil ďalší mne veľmi blízky človek, vzácny priateľ, aj kulinársky umelec. Budem navždy spomínať a ďakovať mu za spoločných prekrásnych 11 rokov! Keď tam hore navaríš niečo mimoriadne, ako obyčajne, rada prijmem tvoje pozvanie,“ napísala pre Aktuality.sk Kamila Magálová.


Šéfkuchár zomrel v nedeľu, tvrdia to jeho známi a priatelia. Kulinárska show slovenskej televízie sa za pôsobenia Pospíšila a Magálovej tešila diváckej obľube. Herečka sa napokon po 11 rokoch rozhodla z projektu odísť. Už v roku 2021 priznala, že jej kolega Pospíšil točiť nemohol pre zdravotné problémy. Keďže v tom čase úradovala aj pandémia, nemohol lietať. Šéfkuchár totiž býval v Nemecku.


„Boli sme ako dvojičky, ktoré si rozumeli ľudsky, kamarátsky a hlavne nás spájal spoločný humor. A toto všetko mi začalo chýbať, hlavne jeho osobnosť,“ dodáva Magálová.   

Na Pospíšila spomína aj slovenská somelierka Patrícia BačováSvet gastronómie opustil Pavel Pospíšil, úžasný šéfkuchár, prvý český držiteľ michelinskej hviezdy. Vyštudoval na Slovenku, na Hotelovej škole v Piešťanoch. Som vďačná, že som sa s ním mohla stretnúť, viesť príjemný rozhovor a vychutnať si jeho skvelé jedlá. Česť jeho pamiatke!“ uviedla.

So šéfkuchárom sa rozlúčil aj Hotel Jánošík, ktorý sa nachádza v Liptovskom Mikuláši. „Nikdy nezabudneme…Ďakujeme za všetko,“ uviedol v stanovisku.

Rozlúčil sa s ním aj kuchár a kolega Peter Bracho, ktorému Pospíšil šéfoval. „Je to už 12 rokov, čo som si mohol prvýkrát skúsiť variť vo výnimočnej kuchyni so skutočným profesionálmi, ktorí vedia ako sa to robí. Bola to veľmi náročná skúška života, ale pritom aj tá najlepšia škola, akú som mohol dostať. Úcta k surovinám, kolegom, úcta a pokora k nášmu nádherného remeslu. Som veľmi rád, že som sa s ním tento rok ešte raz stretol a dal si s ním obed a pohár vína a pekne poďakoval za to, že ma nasmeroval správnym smerom. Robiť naše remeslo poctivo, vážiť si ho a variť zo pre ľudí. Ďakujem šéfe, česť vašej pamiatke,“ napísal. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Trnavský kraj