V Senici otvorili 12. apríla novú modernú výrobňu syrov spoločnosti Agro Tami. Správa poteší predovšetkým milovníkov slovenských kvalitných mliečnych výrobkov. Okrem syrov camembert, známych aj pod názvami Plesnivec a Encián, bude vyrábať aj tvrdé a parené syry a bryndzu.
Na slávnostnom otvorení výrobne sa zúčastnila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, ktorá vyzdvihla práce modernosť tejto výrobne, ktorá sa môže pochváliť aj automaizovanou formovacou linkou na syr s bielou plesňou, čo je aj podľa jej slov slovenský unikát.
„Teším sa z každej novej prevádzky slovenského pôvodu a s radosťou vítam otvorenie novej syrárne Agro Tami. Ide o čisto slovenskú spoločnosť so slovenským kapitálom. Spoločnosť je známa výbornými produktmi, no taktiež dodáva potravinárskemu sektoru pridanú hodnotu. Jej podnikanie spája stovky či tisícky ľudí – zamestnancov, farmárov a ich pracovné tímy, dopravcov či obchodníkov. Je to veľká pridaná hodnota tejto slovenskej firmy sídliacej v priestore už vyše polstoročie spätým práve s mliekarenským sektorom,“ uviedla pri slávnostnom otvorení Gabriela Matečná.
V tejto prevádzke by sa počas plnej vyťaženosti mohlo zamestnať až 40 zamestnancov a denne môže vyprodukovať až 10 ton syrov. Priestory syrárne sú vybavené aj špecializovanou klimatizáciou, keďže syry camembert zrejmú 8 dní.
„Každá jednotka klimatizácie je samostatná, syry potrebujú rôznu vlhkosť vzduchu, inú teplotu a rozličné klimatické podmienky počas zrenia,“ vysvetlil Mikuláš Bobák, majiteľ spoločnosti Agro Tami.
Spoločnosť Agro Tami denne spracuje až 600 000 litrov kravského mlieka a časť z tejto produkcie spracováva na syry. Spoločnosť sa snaží dodávať výrobkom pridanú hodnotu a presadiť sa aj v zahraničí.